Ракетчиците от Марино поле честваха първия пуск
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 16 Септември 2017 17:23

Над 200 бивши офицери и войници, служили в ракетните поделения в Марино поле, се събраха на юбилейна среща в Карлово, посветена на 55 години от първия пуск на оперативно-тактическа ракета, осъществен от Българската армия, няколко дни след който е създадена 56-та Ракетна бригада. Срещата започна с обща

 

снимка на участниците на площада в Карлово.

Малко по-късно отец Марко Тодоров, архиерейски наместник на Карловската духовна околия отслужи водосвет за здравето на присъстващите. През 1986 година като войник в 56-та ракетна бригада той зареди за боен пуск на полигона Капустин Яр, припомни организаторът на срещата подполк.о.з. Христо Денев.

От 1962 година до закриването на ракетните войски, 56-та ракетна бригада е осъществила 8 пуска на оперативно-тактическа ракета. Седем от тях са били на територията на СССР. През 1968 година е осъществен единственият пуск на оперативно-тактическа ракета в България, припомни полк. Борис Цветков, последният командир на 56-та ракетна бригада.

Спомените за славните години на българските ракетни войски, когато България имаше техника и кадри и можеше да изстреля боен заряд в обсег до 300 километра, развълнуваха до сълзи бившите военни. На срещата с някогашните офицери и войници дойде бащата на българските ракетни войски и артилерия ген. Димитър Желев Тодоров , който е на 95 години.

На срещата на ракетчиците в Карлово дойдоха и общински служители, които са служили в ракетните поделения в Марино поле. Сред тях бе секретарят на общината подполк. о.з. Стефан Стефанов , служил там от 1976-та до 1990 година, подполк. Андон Андонов, който ръководи звеното за временна заетост, бившите войници Илиян Станоев, който сега е началник отдел „Местни данъци и такси,” Атанас Кузманов – началник отдел” Счетоводство и финанси”.

В края на срещата от името на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът Антон Минев връчи почетния знак на Карлово – сребърна значка, на петима заслужили ракетчици от поделенията в Марино поле – на ген. о.з. Димитър Тодоров, ген. о.з. Лулчо Фотев – последният началник на ракетните войски и артилерията в БА, пол. о.з. Борис Цветков – последният командир на 56-та Ракетна бригада, полк. Веско Димитров – последният командир на 120 ПРТБ, полк. Иван Гюров – най-дълго служилия в Ракетната бригада военнослужещ. /Марица.бг

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker