Ермитажът кани майстор Евгени Димов сред най-добрите
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 15 Септември 2017 17:52

Ермитажът в Санкт Петербург кани българския майстор на ювелирно оръжие  Евгени Димов в групата на най-добрите.Той ще участва в така наречената стажировка на тема "украсено хладно оръжие".

Заниманията, които световният музей организира с майстори в различни направления, обичайно събират групи по 30 души.

В продължение на седмица сопотският майстор ще слуша лекции, ще беседва с колегите си, ще обменя опит с най-добрите руски майстори, които нямат равни в света.

Майстор Евгени получи поканата лично от Сергей Белов, човека, който ръководи деловата работа на гилдията на майсторите на хладно оръжие в Русия. Той, както и председателят на гилдията, познават от години работата на сопотския си колега.

Евгени е изработвал украсено оръжие за руски колекционер, работата му е известна и от интернет.

Той поддържа виртуални контакти с десетки майстори от Русия, Европа и САЩ. Освен това участва в конферентни връзки по интернет със свои колеги от цял свят, където ювелирите обменят опит.

Стажировката в Ермитажа е изключителна привилегия за мен, признава седмица преди заминаването си за Санкт Петербург Евгени Димов. Освен лекции и беседи ние ще имаме възможност да разгледаме най-ценните оръжейни колекции на музея.

Голяма част от тях не се намират във витрините, които туристите виждат, а се съхраняват в специални закрити зали.

Предварително знам, че за да ги разгледаме и докоснем, ще трябва сложим специални бели ръкавици. Някои от експонатите дори не може да се пипат.

Да опознаем тези уникални творби, епохата, да научим за майсторите, които са ги създали - това е невероятен шанс, който разширява неимоверно познанията и възможностите за развитие на нови идеи и проекти.

Евгени Димов се занимава професионално с украса на оръжие от 1995 година. Той е майстор гравьор и резбар, прави инкрустации от ценни метали в дърво. Член е на Националната занаятчийска камара.

Натрупаните умения в областта на фината дърворезба, металогравюрата и инкрустациите прилага в направата на производство и художествена украса на различни по предназначение ножове.

Гравира приклади на оръжия, вае фина и миниатюрна дърворезба върху ловни приклади, включваща флорални мотиви и ловни сцени, изработва и  украса на кутии за бижута, настолни дърворезбени икони.

Проектите на всички украси са уникални сами по себе си и се изпълняват в един-единствен екземпляр. Поради това произведенията му са ориентирани предимно към ценители и колекционери.

Всички негови творби са белязани с личния му монограм и са съпроводени със сертификат за произход и уникалност.

Сред колекционерите, които притежават украсено от Евгени  Димов оръжие, е и кралят на Йордания. Още преди 15 години майсторът от Сопот получи поръчка да изработи за него арбалет. /Марица.бг

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker