Изпращаме 300 рози за замъка на Батенберг
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 19 Септември 2017 18:15

Триста храста маслодайна карловска роза ще бъдат засадени в двора на замъка Хайлигенберг край германския град Зехайм-Югенхайм, в който е живял княз Александър Батенберг. Те ще оформят розариум от три лехи, който ще символизира връзката между Карлово и Зехайм-Югенхайм. Младите резници се отглеждат от  звеното по паркове и озеленяване в община Карлово. Те ще бъдат пренесени и засадени в германския град в края на октомври, когато е най-подходящото време за това. Розите обаче не са единствената връзка на града с България. Край град Зехайм-Югенхайм се намира замъкът, в който е живял първият български княз след Освобождението Александър Батенберг, там е уреден и музей с негови вещи и документи.

Подготовката за побратимяването между Карлово и Зехайм-Югенхайм е в напреднала фаза. През месец май делегация от Карлово начело с кмета д-р Емил Кабаиванов посети германския град и там представи общината с нейната икономика и култура.

Този уикенд той посрещна официална делегация от Германия, водена от кмета на град Зехайм-Югенхайм Олаф Кюн.

На срещата кметът на германския град представи пред Кабаиванов, ръководството на общината и експерти от карловската администрация мултимедия за Зехайм-Югенхайм, с икономиката, културата, историята и туризма в неговата община. Олаф Кюн подчерта, че провинция Хесен, в която се намира община Зехайм-Югенхайм, е една от най-богатите и икономически най-силните провинции в Германия. В общината е силно развито лозарството и винопроизводството, богата е на културни и исторически забележителности. Развит е както културният, така и виненият туризъм. Всичко това може да залегне в бъдещите контакти между двете общини.

На срещата бе обсъден проектът на меморандум за сътрудничество между двете общини, който се предвижда да бъде сключен след месец октомври тази година. Преди това той ще бъде разгледан и се очаква да бъде одобрен и от Карловския общински съвет.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker