Фермери доведоха стадата от връх Ботев на дефиле в местността Паниците
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 25 Септември 2017 16:36

В местността Паниците край Калофер се проведе 12-ото издание на събора "Да запазим заедно българското" на животновъдите, които отглеждат изчезващи породи селскостопански животни. На него фермери от региона заявиха, че вече са внесли предложение пред Комисията по земеделие и храни в Народното събрание с искане за специален етикет върху храните, произвеждани

 

от местни породи животни.  Същото предложение е депозирано и в Министерството на земеделието и храните. Не е достатъчно само текстът на етикета да  е на български,  ние настояваме  съставките на хранителния продукт да бъдат изцяло родно производство, заяви Румен Стоянов. Според него е задължително на етикета да бъде отбелязано от каква порода животни са млечните и месните продукти. Предложението се отнася най-много за изчезващите български породи овце като каракачанска, медночервена  шуменска, дъбенска, както и за другите селскостопански животни – кози и крави, обясни той. В етикета да бъде изписано и от кой район са животните, чиито продукти са използвани в съответното хранително изделие, допълни той.

Нашата организация разполага с отлична лаборатория, която може да изследва и гарантира качеството на  продуктите от тези изчезващи породи, които не са лесни за отглеждане, но са много ценни, обясни Румен Стоянов.

Животновъди доведоха на събора „Да запазим българското”  своите стада, които отглеждат свободно на пасищата край връх Ботев. От там към местността Паниците пристигнаха кравите от породата сиво искърско говедо на Христо Руменов и на Пенка и Димо Рашеви. Всяка от тези красавици може да стане рекламно лице на някой продукт, подобно на кравата Милка, цъкаха с език познавачите от хилядната публика. Хергелетата от каракачански коне на Мирослав Йовчев и Пейо Неделчев изтръгнаха възгласи на одобрение и възхита. А Данчо Карабаджаков поведе своите 750 красавици от породата средностаопланинска и каракачанска овца заедно с двете си дъщерички, които са на 3 и на 4 години.

Който си мисли, че е лесно, нека дойде в Балкана и да се заеме с тая работа, провикна се Начо Радулов, докато прекарваше стадото си овце пред  хилядната публиката. /marica.bg/

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker