Изложба в музея разказва за конструктора Джон Ночев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 26 Септември 2017 12:02

Открита бе фотодокументална изложба посветена на 101 години от рождението на д-р инж. Иван Ночев

В Исторически музей Карлово бе открита  фотодокументална изложба посветена на 101 години от рождението на инженер Иван Ночев. Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев откри експозицията, която е

 

организирана със съдействието на Община Карлово, Исторически музей Карлово, Дружество Ракетчик „Джон Ночев” и е част от Европейските дни на наследството в България.
Военният историк доц. д-р Петър Ненков представи важни моменти от живота на д-р инж. Иван Ночев.  Ето фрагменти от неговото слово.
В гигантската надпревара за овладяване на Космоса карловеца Иван Ночев е   конструирал прилуняващия модул на космическия кораб "Аполо 11" При кацането на Луната двете части на модула „Орел” били свързани с четири болта. При излитането обратно към кораба „Аполо-11” болтовете били взривени и оттласнали едната половина на „Орел”... Тази малка ракета на Ночев преодолява лунното привличане и двамата астронавти Армстронг и Олдрин достигнали до кораба, скачили „модула на Ночев” с „Аполо-11”.
Иван Стефанов Ночев е роден в Карлово на 23 септември 1916 г. От малък се увлича по техниката, завършва механо-техническо училище в Карлово, стажува в завод "Арсенал" в Казанлък и започва работа при брат си Ганчо  в Държавната аеропланна работилница в Марино поле.  През 1942 г. Иван Ночев, заедно с други майстори по ремонта на самолети, е изпратен на специализация в Германия. Записва се за студент в Берлинската политехника, но войната го принуждава да се върне в България. В 1944 г. пак е студент - в Пражката политехника, прехвърля се във Виенския технически университет, където се дипломира като инженер. Работи на Виенското летище и отново се завръща у нас. Но в родината на немския възпитаник Ночев не са гледали с "добро око" и той решава да емигрира.
В 1951 г. прелита океана и се установява в Канада. Какво ли не е работил - от бране на диви ягоди край Торонто до старши инженер в компания.
Няма да гадаем кой и как открива Иван Ночев, но от 1956 г. той е вече в САЩ. С работата си Джон Ночев си завоюва завиден авторитет не само в Сан Диего, но и в цяла Калифорния. Американският Конгрес го удостоява с високо отличие за заслугите му към НАСА. Казват, че лични приятели са му били Роналд Рейгън и сенаторът Бари Голдуотър. В началото на 1991 г. Ночев съобщил на сестра си Мария в Карлово, че е решил през май да посети България. Ала на 13 март след кратко боледуване починал. На погребението на Джон Ночев в Сан Диего присъствали трима президенти - Картър, Рейгън и Буш-старши. Нима само този факт не е показателен за изключителния талант на българина, за приноса му като  конструктор в НАСА, заяви Петър Ненков!
На представянето на експозицията беше връчена грамота за дарителство на Иван Чонов за предоставени автентични документи от живота на Ночев, а художничката Петра Керкенезова бе нарисувала портрет на Иван Ночев.
По повод Европейските дни на наследството на България, на 30 септември в Исторически музей Карлово ще се проведе ден на отворените врати. Входът за всички музейни експозиции ще бъде безплатен.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker