Германска фирма оглежда за купуване Вагоноремонтния завод
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 04 Октомври 2017 15:51

Германска фирма проучва възможностите да закупи Вагоноремонтния завод в Карлово. Тя е готова да инвестира във възстановяване на производството на товарни вагони и железопътна техника, което се осъществяваше  в завода до 2013 година.   

Проучването на Вагоноремонтния завод в Карлово от страна на германската фирма се осъществява

 

със съдействието на Българската агенция за развитие. Нейният изпълнителен  директор Стамен Янев и експерти  от ведомството посетиха  предприятието  заедно с германските инвеститори и ръководството на общината.  

Вагоноремонтният завод  в Карлово фалира през 2013 година, когато се оказа, че е невъзможно да обслужва дълговете си, натрупани за закупуване на оборудване и изграждане на нови производствени халета. Две години преди това, в периода 2008 - 2010 г., в завода беше извършено мащабно разширение на производствената площадка, която достигна обща площ от 13 000 квадратни метра.

Изградени бяха две нови халета, закупено беше модерно оборудване, включително нова линия за дробеструене/пясъкоструене и две камери за боядисване и сушене на вагони. Открити бяха и много нови работни места. Предприятието заяви амбициозна програма за производство на няколко типа жп вагони за фирми от Европейския съюз, до последно работеше за германска фирма. Неочаквано обаче пазарът, на който карловският завод разчиташе, се срина.

В продължение на две години работници на Вагоноремонтния завода излизаха на протести. Те настояваха да получат своите възнаграждения за последните две-три години. На някои от тях предприятието дължеше суми между 8000 и 20 000 лева. Стигна се и до блокади на жп линии за Пловдив и София и на Околовръстното шосе на Карлово.

През юли 2015 година Софийски градски съд обяви Вагоноремонтния  завод в несъстоятелност по искане на „ИТТ България” ООД със седалище в Стара Загора. Към този иск се присъединиха ОББ, която с три банкови кредита в различни години осигурява   оборотни средства, средства за инвестиции и възможности за разплащане в режим на овърдрафт.  Несъстоятелност на ВРЗ поискаха още няколко фирми от София, сред които „Интерлийз” ЕАД, „ПС ГАРД” ЕООД, Острец ЕООД, „Макметал холдинг” АД, „Сплавкомерс” АД.

Общият размер на пасивите на фалиралото дружество  по това време  възлизаше на 30 907 000 лева. Активите   се оценяваха със 7 милиона по-малко - 23 911 493 лева.

Българската агенция за инвестиции представя пред инвеститори индустриални предприятия, които са работили ефективно и които по една или друга причина са били затворени. Вагоноремонтният завод в Карлово е едно от тях, заяви  пред „Марица” изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев. Според него интересът от страна на германската фирма е голям.

Има две възможности за възобновяване на производството във ВРЗ-Карлово. Едната е инвеститорите да закупят производствени халета и административната сграда и да започнат производство. Другата е чрез изготвяне на оздравителна програма. Вторият вариант обаче е много сложен, смятат експерти.

Един от възможните проблеми, който може да попречи предприятието да заработи отново, ще е липсата на работна ръка - машиностроителите  от този завод  вече са в цеховете на ВМЗ - Сопот. Бяхме на място, говорихме с хората, които в момента са във Вагоноремонтния завод, разказа Стамен Янев. Според тях при добро заплащане и гарантиране на редовна и дългосрочна работа бившите вагоностроители ще се върнат на предишната си работа, коментира той.

Според него закупуването на предприятието е най-прекият път то да заработи. То ще се обезпечи с кадри и от местните професионални гимназии. Например „Христо Смирненски” е профилирана за професии в сферата на железопътната техника и транспорт. Работещият завод ще подпомогне и училището, смята Янев. /Марица.бг

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker