Ударното чистене на Стара река от острови и опасни дървета предстои
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 03 Октомври 2017 16:21

Опасни острови от наноси и големи дървета задръстват коритото на Стара река в Карлово. В района на бившето предприятие „Карловска коприна”, под Арапския мост и моста по стадиона, както и до железопътния мост, водата едва успява да се промъкне по пътя си. Препятствията, образувани от наносите, дърветата и храстите са особено опасни в сезона на дъждовете, който предстои. Ако в Балкана се изсипят големи дъждове, Стара река ще залее части от града, алармират граждани.

Част от растителността в градската зона на реката бе премахната от фирма, след като Областната дирекция на полицията и Районна прокуратура предупредиха общината, че Стара река вече е опасна. И двете ведомства поискаха местната власт да предприеме незабавни действия. Общината сключи договор с фирма, която да извърши тази дейност, условието бе фирмата да почисти леглото на реката от дървета и храсти, а в същото време да задържи дървесината и да заплати на общината сумата от 15 хиляди лева. Решението за това бе одобрено от Карловския общински съвет.

Дърветата, подлежащи на премахване от леглото на Стара река, бяха маркирани от комисия, начело с лицензиран оценител – лесовъд.

Но вместо плануваните 3300 метра по протежението на Стара река от водопада Сучурум до района след железопътния мост и прочистването на 1100 кубически метра дървета, фирма „Наско лес” ЕООД успя да прочисти едва една трета.

Дърветата и храстите в Стара река не са чистени повече от 10-12 години. След дейността, която приключи преди 10-тина дни, се оформиха чисти участъци, в които пътят на водата е чист и свободен, освен това се вижда и красотата на реката. Но има и други – цели острови, които запушват реката и тя продължава да е опасна, категорични са граждани, чиито жилищни сгради са по бреговете на Стара река.

Специална комисия, назначена от кмета, начело с ресорния заместник-кмет инж. Стойо Карагенски, в която участва и експертът от общината Иван Бочев, направи обход по цялото трасе в градската зона, предвидено за почистване. То е в разстояние на 3300 метра. Комисията описа цялата дейност и местата, които трябва задължително да бъдат почистени от дървета и храсти. Те са в районите под парк „Водопад”, зоните непосредствено след Арапския мост и след моста до градския стадион „Васил Левски”, както и около железопътния мост.

Прочистването на Стара река ще продължи през февруари-март, когато се прогнозира маловодие в старопланинските реки, заяви кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Тогава е най-подходящото време да се премахнат наносите, които образуват препятствия и дърветата, израстнали в средата на реката. Прочистванетозадължително трябва да обхване цялото легло на Стара река, категорични са експерти.

В същото време комисия започна оглед и маркиране на опасни дървета в Карлово и общината, заяви заместник-кметът Стойо Карагенски. Еколози трябва да посочат дърветата, които са изсъхнали или изгнили и застрашават пешеходци и автомобили. Кметовете на населените места също ще съдействат на маркировката. Всички сме свидели на паднали стари клони и дървета след бури, някои от тях падат внезапно и неочаквано дори при тихо време, коментира Карагенски.

Като опасни ще се премахват и овощните дървета, засадени преди години по тротоарите. Плодовете им – сливи, круши, черници замърсяват улиците и създават предпоставки за произшествия, заяви ресорният заместник-кмет. На първо време тази акция ще обхване улициге „Тодор Каблешков” и „Александър Стамболийски” в Карлово, допълни той.

Дървесината от Стара река и опасните дървета ще бъде събрана, тя ще се бъде разпределена за нуждите на пенсионерските клубове в селата.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker