Книга за Илия Гунчев, написана от другите за него
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 04 Октомври 2017 16:25

Книга „Записки по Илия Гунчев”, разказва за легендарния директор на ВМЗ и ДСО „Металхим”, обединяващо предприятията от военно-промишления комплекс у нас от 1972 до средата да 90-те години на миналия век. Тя бе събрана и издадена от неговия брат инж. Михаил Гунчев, който също е инженер и дългогодишен специалист във военно-промишления комплек,са а също и писател и поет. Томът е почти 700 страници, създава пълен портрет на дългогодишния директор, който остави светла диря, не само в Подбалкана, но и в икономическия и обществен живот на страната.

Преди година, месец след като Илия Гунчев си отиде от този свят, близките му поверяват на неговия по-малък брат Михаил да събере тази книга като спомен за него. Тя е посветена и на делото на ген. Георги Ямаков, първостроителят на българската оръжейна промишленост, чийто приемник и последовател е Илия Гунчев.

Макар книгата да се състои от спомените на отделни хора – най-близките от семейство, колеги, приятели, общественици, тя прилича на роман, който се чете на един дъх. Началото слага писателят Михаил Гунчев. Той разказва детския спомен, когато върху остригана глава на брат му забелязали светла диря, оформяща буквата „К”. Като как да дешифрираме тази загадъчна буква „К”, размишлява Михаил Гунчев. Мама ще да и била права: „К” – корава глава! Може и „катастрофирал”, щото той имаше адет и да катастрофира по различни причини и го изкарват такъв някои сетне. Може да е „камък”, „кремък”, „командир”, „категоричен”, „крепък” или други „красив” например, защото той си е неотлъчно красив. Това, че е красив го шушнеха много видни същества от нежната половинка на шарения ни свят. Но може да се тълкува и като „качествен”! , размишлява за качествата на Илия Гунчев по-малкият му брат Михаил. Тези спомени, писма и снимки разкриват и личния свят на директора, ръководил близо 20 огромни предприятия – отношенията в семейство, връзката със съпругата му Виолета и сина им Атанас.

В книгата са събрани и спомените на доц. Иван Джамбов от Пловдивския университет, на бившия министър на икономиката Климент Вучев, на скулпторите Нина Канарова и Недко Кръстев, на сегашния директор на ВМЗ инж. Иван Гецов, както и две статии от в. „Марица”.

Книгата „Записки по Илия Гунчев” е издадена от Дружеството на българските писатели в Карлово./Марица/

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker