Лили Обрейкова подготвя юбилейна изложба
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 10 Октомври 2017 19:37

Дъщерята на най-известния фотограф на Карлово от миналото Христо Обрейков открива юбилейна изложба. Проявата е посветена на 70-годишнината от създаването на фотостудио „Обрейков”, което Лиляна и семейството наследиха и развиха. В изложбата Лили Обрейкова ще подреди стари снимки от миналото на Карлово, чийто автор е известният  баща, както и фотоси, направени от нея и членовете на семейството , с които заедно следват професията на легендарния Обрейков. Изложбата ще бъде в Художествената галерия в Карлово, откриването е на 16 октомври от 18 часа.

Изключително привързана към баща си и от дете впечатлена от магията на обектива  и светлината, Лили поема по неговия професионален път. Баща ми или перото на съдбата изписват името "Фото Обрейков", с което той стана част от градските легенди на Карлово, сподели тя пред „Марица”. По-късно хората го определиха като доайена на фотографите в Розовата долина. А негови художествени снимки са надминавали произведения на известни пловдивски фотографи, спомня си тя и допълва, че името му бе добре познато сред светилата.

Спомням си  арменеца Гаро от Пловдив, колега на баща ми, който го уважаваше много. На един от окръжните конкурси в Пловдив, в които участвах, Гаро беше в журито. Позна ме по фамилията на баща ми, вероятно и по начина на снимане. Фотографията ми беше наградена с трето място, разказва Лили.

Христо Обрейков започнал своята самостоятелна работа като фотограф в далечната 1938 г. Изключително трудолюбив, надарен и с талант да превърне снимката в изкуство, през 1947 г. той се явил на изпит в Старозагорската областна стопанска камара и получил свидетелство за работа.

Той създавал сам осветлението за портретната фотография и за това художественото снимане му било любимо, било и най-силната част от работата му. Негов учител бил Никола Ботев, известен като Кольо Кюпа.

Фото Обрейков, както старите карловци наричаха известния фотограф, предал знанията и уменията на дъщеря си Лиляна. Учил я до последния си дъх. Практиката получих от него, а теорията в Техникума по фотография и полиграфия в София, разказва Лили.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker