Възраждат проекта за язовир "Падеш"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 10 Октомври 2017 19:41

Започва възраждането на проекта за  язовир „Падеш” край Клисура. Зад тази идея вече застават кметовете на общините Карлово, "Марица" и Раковски, крупни земеделски производители от тези райони, както и Напоителни системи ЕАД - Клон "Марица". Необходимостта от изграждането на голям язовир в Подбалкана вече

 

е крайно необходима, време е след половинвековното отлагане този проект да бъде осъществен, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. За да обсъдят рестарта на проекта в Карлово, бяха управителят на Напоителни системи - клон Марица Петко Димов,  кметицата на Клисура Генка Тодорова, представители на големи обединения на земеделските производители от Пловдивско.  

Проектът е изключително перспективен, неговото осъществяване ще донесе много ползи на Карловска община и на всички по поречието на Стряма, заяви Кабаиванов.

Проектът за това съоръжение датира от началото 60-те години. Той е бил съживяван почти всяко десетилетие оттогава досега, но е бил отлаган - най-вече поради липса на финансиране. Язовирът ще се намира в Средна гора на територията на Държавно горско стопанство - Клисура, недалече от възрожденския град. Той ще събира вода от реките Падеш и Белещица в Средна гора. Според експертите планинските потоци ще могат да го зареждат напълно поне 2-3 пъти годишно.

В същото време той ще реши проблема със стихийността на река Стряма, като обхване повърхностния отток на нейните води. Това ще доведе до намаляването на аварийните ситуации в поречието, които са особено чести през пролетта и есента в нейното средно и долно течение, особено на територията на община "Марица", смятат Петко Димов и експерти от Напоителни системи - клон "Марица". Когато придойде Стряма, къса диги, разливите нанасят щети върху шосето и железопътната линия София-Пловдив-Бургас. За възстановяването на дигите и другите щети се харчат десетки милиони левове.

На вода за поливни нужди от бъдещият язовир „Падеш” се надяват производителите на ориз и царевица в Пловдивско.

Карловската община, на чиято територия ще се осъществи този проект, ще бъде водеща, категоричен е кметът Кабаиванов. Нашият район ще има неоценими ползи, смята той. Освен осигуряването на поливна вода язовирът ще захрани цялата територия с питейна вода. Това ще реши проблема с нейния недостиг в Клисура, Розино, Христо Даново и Сопот, чак до Карлово и село Васил Левски. Още в първоначалния си вариант проектът е предвиждал изграждането на голямо водоснабдително трасе до източния край на общината. Карлово вижда възможност в проекта „Падеш” да се включи система от водноелектрически централи, а общината да получава приходи от тях. А още в първите варианти, проектът е предвиждал около язовира да бъдат изградени вилни селища и зони за отдих, които да дадат тласък и на развитието на туризма.

Започваме кампания за възраждането на този проект, с надеждата той да бъде рестартиран много скоро, заяви Емил Кабаиванов. На първо време ще запознаем с идеята областния управител и министъра на регионалното развитие, на по-следващ етап и премиера. В същото време ще се събира проектната документация, която е била създавана в продължение на няколко десетилетия и разпръсната в различни ведомства и институции. Ще е необходимо осъвременяване на проекта. А едновременно с тази подготовка ще започне осигуряването на финансиране.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker