Кабаиванов към президента: Регионалните бюджети ще задържат миграцията към големите градове
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 12 Октомври 2017 18:56

Финансовата децентрализация и регионалните различия в българските общини, както и взаимодействието с президентската институция бяха сред основните теми по време на срещата между Президента на Република България Румен Радев и Управителния съвет /УС/ на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/. Президентът Радев поздрави ръководството на Сдружението, че в трудни за държавата ни времена винаги е успявало да запази единност и обединеност, а тезите и посланията на местната власт винаги са отстоявали европейското бъдеще на България. Президентът подчерта, че от съществена важност е инструментариумът, с който се решават проблемите в общините, защото той произтича от политическата и финансовата власт, която имат българските общини.

Председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов изтъкна, че за общините е изключително положителен знак партньорството с президентската институция по общи приоритети. „Президентът и кметовете се избират пряко от хората и ние заедно трябва да направим българските общини по-добро място за живот и бизнес, за да останат хората по родните си места и да не се обезлюдяват цели български региони“, подчерта Даниел Панов. Той представи пред държавния глава проблемите със забавената децентрализация и акцентира, че през последните години като основен се очертава растящият дисбаланс между законовите правомощия на общините и ресурсите за тяхното отговорно упражняване. Председателят на УС на НСОРБ посочи, че в Европейския съюз общините разполагат средно с 25% от парите на данъкоплатците, а в България този дял е 15%, но в същото време местната власт осигурява над 2/3 от всички публични ресурси. У нас общинските данъци представляват 4% от данъците, събирани в държавата при 25% средно за ЕС. В заключение Панов посочи, че са необходими същностини промени в цялостната система на финансиране.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов посочи свръхцентрализацията като основна пречка за бързо и ефективно решаване на проблемите на хората. Той изказа необходимостта от регионални бюджети и действащи регионални политики, които да дават възможност хората да се задържат в общините и да не мигрират към по-големите градове. Присъстващите кметове настояха за спешни мерки срещу обезлюдяването на цели региони в страната и изтъкнаха критичната необходимост държавата да вземе спешни мерки. Кметът на община Враца Калин Каменов даде пример, че през тази година 700 абитуриенти са напуснали града без тенденция да се завърнат, а в общината има обезлюдени цели села.

Присъстващите членове на УС на НСОРБ предложиха на Президента Радев създаването на постоянен форум под егидата на Президента по развитието на местното самоуправление с участие на правителството, Народно събрание, местните власти, бизнеса и гражданския сектор. Президентът подчерта, че за да е успешна подобпа инициатива тя трябва да е предшествана от предварителна работа по координация и предварителен диалог с институциите, за да бъдат отработени проблемите и да могат да бъдат взети конкретни решения.

Чрез УС на НСОРБ Президентът на България Румен Радев поздрави общините по повод 12 октомври - Деня на българската община. „Вие сте на фронтовата линия, където са проблемите на хората и поемате отговорността за решаването им“, обобщи държавният глава. За заслуги и дългогодишен принос към местната власт с Почетен знак на Президента на Република България бе удостоена Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker