Започва уникалният празник на картофа в Клисура
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 20 Октомври 2017 10:48

Земеделските стопани от Клисура представят в атрактивна изложба плодове с уникални размери и причудливи форми на празника, който започва утре, събота,  в градчето. Плодовете феномени  ще бъдат подредени в една от залите на читалището.

 

Празникът  е посветен на  картофа - най-тачената земеделска култура в града, която преди повече от столетие е намерила добър прием в полите на двете планини - Средна гора и Стара планина. Редом с възрастните в изложбите, показващи изобилието на реколтата от земеделския труд, се включват и децата. Цяла седмица те редят в прекрасни сувенири и играчки природни материали - шишарки, борови клончета, интересни камъчета, открити в плодородните клисурски градини. 

От вчера местните кулинари запретнаха ръкави, за да приготвят най-вкусните и с неповторим вид ястия от картофи, плодове и зеленчуци, отглеждани в техните стопанства. Блюдата ще бъдат подредени в самостоятелна изложба.

Кметството организира и голям базар на плодове, зеленчуци, мед и продукти от тях.
Традиционният празник на картофите и земеделските производители се провежда всяка година в края на октомври, утре е неговото 31-во издание, заяви кметицата на градчето Генка Тодорова. Той е посветен на  картофа,  макар в последните години вкусният зеленчук да  отстъпи голяма част от площите  на розовите насаждения. Причината за това е липсата  на пазар за картофите, припомни Генка Тодорова.   Нашето желание е чрез празника да се  приобщят хората с различни възрасти и интереси, за да си  направим заедно  равносметка от постигнатото през годината в земеделието, кулинарството и  туризма.Той е повод за веселие и радост и приятни преживявания на всички местни жители и  гости, сподели още кметицата Генка Тодорова. /marica.bg/

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker