Клисура посрещна стотици гости на Празника на картофа
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 21 Октомври 2017 18:49

Клисура се препълни от гости и туристи, стотици дойдоха от близо и далече да се повеселят, да хапнат топли варени картофи и да си купят чувалче от вкусния зеленчук. Поводът бе традиционният празник на картофа. С над 150 вида ястия от картофи посрещнаха днес гостите на Клисура. Те бяха приготвени още

 

вчера от жителите на планинското градче в чест на традиционния празник на картофа.

Всяко от блюдата бе оформено по неподражаем начин – изящни рози от картофен чисп, торта с надпис „Клисура”, предястия и десерти, бяха подредени в голяма изложба, която в края на феста се превърна в огромна трапеза.

Голямата кулинарна изложба е само една от атрактциите на Празника на картофите, който тази година отбеляза своето 31-во издание. В залата имаше още плодове и зеленчуци с размери и форми като за Гинес – тикви, дюли, картофи, ябълки.

Такива големи моркови бе отгледал в градината си Стефан Дамянов. В кошницата, която стопанинът ги бе подредил, имаше невероятни екземпляри, някои от двойни.

Празникът на картофите в Клисура събра стотици гости от региона и страната. Фестът в чест на незаменимият за всяка трапеза зеленчук е на особена почит в градчето.

Повече от две столетия местните хора оцеляват благодарение на него. Вкусът му е неповторим, планински, клисурски, възторжено сподели пред кореспондента на „Марица” Томан Копчев.

В Клисура са бащините ми корени, роден съм в Пловдив, живея и работя в София. Но на нашата трапеза винаги има картофи от Клисура, а аз не пропускам този празник. Винаги водя и приятели, разказа Копчев.

Той бе и първият клиент на Лалка Петкова, която заедно със семейството си отглежда пет декара картофи.

Надявам се, че най-малко сто килограма ще продам днес, сподели Лалка. От къщи ще докарат още ако тези свършат, каза тя.

В истинска атракция се превърна каручката на Кръстьо Чуков и Тошка Атанасова. Двамата споделят живота си и грижите по отглеждането на 2-3 декара картофи. С малко тракторче, с което обработват нивите и каручка с няколко сорта картофи, те привлякоха много клиенти.

Най-много вървяха червените. Млада жена от Сопот купи торбичка от тях да изненада съпруга си и малкото им момченце, а след нея се изви опашка от клиенти.

Вече хората произвеждат картофи само за лични нужди, малцина са стопаните с повече от 2-3 декара, разказа клисурецът Георги Казаков. Но и 90 на сто от домакинствата могат да заделят картофи и за продан, допълни той.

Истина е, че розовите градини замениха картофените ниви, но земеделският труд винаги е бил част от поминъка на клисурци. Затова честваме и картофа, и плодородието,с което градините в полите на Стара планина и Средна гора ни даряват, заяви кметицата Генка Тодорова.

Тя горещо приветства жителите и гостите на Клисура. Към поздравленията се присъедини и кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Той изказа възхищението си от трудолюбието на клисурци и поздрави земеделските производители. /Марица.бг

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker