В Старинно Карлово четири работилници канят туристите да учат занаяти
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 21 Октомври 2017 18:53

Четири работилници канят туристи на всяка възраст в уникалните къщи на комплекс Старинно Карлово. Уъркшоповете са съобразени с туристическите атракции в обектите и историята на сградите. Във всеки обект има аниматори, които са готови да помогнат на желаещите сами да си изработят сувенир. В къща „Белия двор” малки и големи вече украсяват куклички с български народни носии. Там се правят украси и декорации с камъчета, а също и декупаж. Понеже в Белия двор е място за зографска школа, за талантите, ориентирани към рисуването, там има пълна възможност за изява на художниците.

Патевата къща е мястото за възхвала на карловската роза, лавандулата и билките. Но има специален кът за любителите на плетивата. В лаботилничкатасе отбиват и местни хора, а туристите се застояват в нея да захванат плетка на една кука и бродерия на български шевици върху панама.

За близо 20 месеца от откриването му като част от комплекс Старинно Карлово Бухаловият хан се прочу с кафето на пясък и демонстрациите на варене на сладко от рози и смокини. Салонът за четене също събира многобройни посетители. Но една от стаите туристите вече сами изработват сувенирни магнитчета и ключодържатели. Този уъркшоп засега се радва на посещенията на ученици от региона и страната.

Още при създаването на комплекс Старинно Карлово в къщата на възрожденския просветител Райно Попович бе разположена старопечатница. Освен ръчно отпечатан на нея сувенир в една от стаите има кът за изработване на лична уникална картичка. Старата печатарска преса не е трудна за обслужване, а аниматорите помагат и с идеи.

Над 30 000 туристи посетиха комплекс Старинно Карлово за по-малко от две години, заяви Румяна Христова, специалист по туризма. Пикът е през май и юни по време на розобера, тогава най-многобройни са туристите от Япония. Но идват и групи от Белгия, Холандия, Русия, Литва, Гърция, Молдова, допълни тя. Тогава се предлагат и атракциите, свързани с карловската маслойдана роза. Но карловското възраждане и местните занаяти се радат на огромен интерес през цялата година от български туристически групи на възрастни и ученици, каза още Румяна Христова.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker