Калифер войвода оживява в баладичен епос
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 25 Октомври 2017 16:32

Филм за основателя на Калофер Калифер войвода ще бъде излъчен  в читалището на града. Премиерата е на 3 ноември. Лентата представлява баладичен епос за легендарния войвода, сложил началото на ново селище недалеч от съсипания от турците Звъниград. В него участват и мъжете от сдружение „Калиферови хайдути

 

”, които преди година възкресиха преданията за войводата, чието име носи днес градът.

Инициативата за написване и филмиране на баладичния епос за Калифер войвода е на известния родолюбец Райчо Гънчев, създател на прабългарската школа за оцеляване „Багатур”. Той е почти земляк на калоферци, роден и израснал в съседното село Васил Левски, близо до изчезналия Звъниград. Със сигурност в неговата кръв бушуват спомени и предания от онези времена, а той владее дарбата да ги пресъздаде с думи и образи, казват за него днешните калиферови хайдути. Дали пък не се е научил  и да разчита повеленията на Балкана от дългите митарства из неговите дебри, допълват те.

Райчо Гънчев е сценарист, композитор и режисьор на филма. 

Преди две години той и мъжете  от сдружение „Калиферови хайдути” заедно с членове на неговата школа „Багатур” се заеха да създадат този своеобразен химн на града и да  възкресят спомена за славния Калифер войвода на голям екран.

Направата на такъв продукт без финансиране е невъзможно, коментират организаторите на премиерата на филма. Но той стана благодарение на самоотвержеността и вдъхновението на всички, които  се заеха с тази задача - мъжете от сдружение „Калиферови хайдути” и багатурите на Райчо Гънчев.

Ролята на самия Калифер бе поверена на неговия син Горан Гънчев, който също участва в прабългарската школа „Багатур”. Преди това Горан стана известен с участието си във филмите "Воевода” и” Дякон Левски", той е каскадьор и актьор в наши и чужди филмови продукции. Да пресъздадеш самоотвержения и героичен образ на Калифер войвода не е лека задача, още повече че представата ни за него е изградена от няколко предания и легенди. Горан обаче се справи, заявиха организаторите на събитието.

Музиката във филма изцяло е дело на водача на "Калиферови хайдути" Димитър Мирчев. Той е автор на песента и на целия музикален фон, както и на баладата за основателя на Калофер. Димитър Мирчев е музикант, той е завършил музикалното училище в Котел, свири на кавал и гайда и изпълненията във филма са негови.

Във филма участва и актьорът Димитър Селенски, по дух възрожденец, по визия баш комита.

Сдружение „Калиферови хайдути” бе създадено преди две години от деветима мъже от Калофер, влюбени в автентичните български традиции, за да представят епизоди от средновековната и възрожденската история на своя град. Сега четата е от единадесет човека. Председател на сдружението е 37-годишният калоферски предприемач Димитър Мирчев, музикант по образование. С него са още собственикът на Сандевата къща Александър Цветков, Иван Найденов, Въльо Чушков, Стоян Ганевски.

Калиферовите хайдути вече представиха възстановка за изчезналия Звъниград, край който десетилетия по-късно възникнал Калофер. Родолюбивите мъже проучват древното минало на своя град и региона не само от официалните източници, но и от легенди, предания и хроники, запазени у някои от големите стари родове и старите църкви. Преди да започнат своите публични прояви, те се облякоха в автентични дрехи от епохата, която оттук насетне ще представят.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker