Изненада! Колеж "Омега" посреща студентите с платена такса
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 29 Октомври 2017 15:52

Изненада, и то приятна,  още при старта на учебната година, Да, но нека не избързваме… Експертите по старогръцка и новогръцка азбука изтъкват в случая с  така емблематичната буква „Омега“ в нея, че в зависимост от ударението тя /омегата/ може да означава 800 или пък хиляда пъти повече – 800 000…Древните мъдреци пък в своя изгода са предпочели вече познатото „Бог е Алфата и Омегата на всичките неща в човешкото житие и битие, а освен  Бог са Знанието и Умението.“ И тези две качества положително са водещата мотивация на младите хора, които от  30 октомври, вече могат да се нарекат официално колежани от пловдивския Колеж „Омега“.

Разбира се, и новата материална база, изградена на територията на Тех парк Оптела – със светлите и просторни кабинети, оборудвани учебни и работни места, богата библиотека, чисти и спокойни кътчета за отмора, категорично показва амбицията на ръководството на колежа тук да се обособи една истинска територия на Знанието и Умението. И да не бъдем голословни: досега има 3 аули с общо 160 места и те са оборудвани с мултимедиен проектор, следват 5 малки зали с по 20 места за семинарни занятия, за творческите занимания е предвидено архитектурно ателие, в което има десет места със стативи за рисуване, тук са и двете компютърни зали с по 20 работни места. Оставяме на читателите да пресметнат колко общо колежани могат да се подготвят в тези условия, които поне до днес не могат да се намерят в друго учебно заведение от този клас.

Много преди дуалното обучение да стане словосъчетание от  модната  фразеология, в колеж   „Омега“ на практика се осъществяват идеите на образование, което дава от една страна съвременни знания, а от друга гради практически умения, които могат да намерят реализация както в известни и наложени български фирми, така и във водещи европейски компании. И така е още от началото на колежа – преди повече от десетина години. Лицензирането му от висшестоящите инстанции – министерство, агенции и комисии, доказва, че колежът стои стабилно сред голямата конкуренция в бранша.

Три са водещите в света днес специалности, които се опират на приложението на глобалната мрежа Интернет, същите са и водещи в програмата на колежа – „Компютърни мрежи“, „Графичен дизайн“, „Интериорен дизайн“. А за учебната 2017 – 2018 година доказателство за социалната програма на колежа са отпуснатите степендии в размер на пълната годишна такса за първите 50 записали се от първокурсниците.

Всяка една от специалностите в колежа при неговото завършване дава възможност за получаване на съответната висока степен на професионална квалификация. Нещо повече – например в специалността „Компютърни мрежи“ не само ще получат колежаните четвърта степан на професионална квалификация, но могат да продължат обучението си във Варненския свободен университет /ВСУ/ по специалността „Информатика“, след което ще получат образователно-квалификационната степен „Бакалавър“.

Един поглед върху най-новите статистически изследвания на експертите от Главната инспекция по труда в България показва, че  компютърните специалисти са нареждат вече на четвърто място в топкласацията на първите десет от най-търсените от бизнеса и науката професии.  А може би утре тези възпитаници на колеж „Омега“ могат да бъдат и първите подготвени както на теория, така и на практика специалисти по някои все още звучащи днес като известна екзотика специалности като киберсигурност, гугъл-технолози, софтуерен евангелист, а защо не и администратор на хранилища за стари данни/метаданни от стари операционни системи, които изчезват с времето/ или пък библиотекар на системи…Бъдещето е тяхно!



Димитър ДЕРМЕНДЖИЕВ

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker