Илияна Йотова и Емил Кабаиванов с инициатива за спасяване на наследството на Евлоги и Христо Георгиеви
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 01 Ноември 2017 10:50

В навечерието на Деня на народните будители вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов дадоха начало на  инициативата за възстановяване на  вилата на Евлоги Георгиев в Карлово. Това е първият обект от десетките сгради, които кампанията на Илияна Йотова има амбицията да възстанови и реставрира в първоначалния им вид.

Кметът Емил Кабаиванов посрещна в Карлово вчера Илияна Йотова. Двамата разгледаха

 

вилата и вълнено-текстилната фабрика, построена от Евлоги Георгиев.
“Възстановяването на вилата на Евлоги Георгиев е първата, но не единствената крачка. В Карлово слагаме началото на мащабна кампанията,  насочена към съхраняването на българската памет, на паметта за хората, които с гордост и с право наричаме народни будители. Хората, които направиха така, че да оформят българската нация и помогнаха за възстановяването на българската държавност.” – каза кмета д-р Емил Кабаиванов на  пресконференцията.


Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че е избрала точно Карлово, за да обяви тази  инициатива, която се нарича “Българската памет за будителите”, защото тук, в Подбалкана е създадена българската нация и духовност. “Едно от нещата, които трябва да бъдат съхранени за идните поколения са местата, където създателите на българската история и наши духовни герои са родени, където са работили и където нещо са оставили – душата си и делата си... Тази кампания цели двата имота на братя Евлоги и Христо Георгиеви да бъдат реконструирани...” – заяви още Илияна Йотова.

Паметникът на културата е общинска собственост.  Преди 4 години местната власт изработи архитектурен проект за възстановяване на сградата, която сега е в плачевно състояние и тъне в разруха. Повече от десетилетие продължават усилията на местната власт, на кмета и карловската общественост за реконструирането на вилата. По инициатива на народния представител от Карлово Веска Ненчева, която представи проблема пред вицепрезидента, се проведоха разговори с кмета на община Карлово Емил Кабаиванов и с проф. Атанас Герджиков, ректор на Софийския университет - висшето учебно заведение, създадено от братята Евлоги и Христо Георгиеви.

Стартира съвместна инициатива между община Карлово и Софийския университет да се   превърне  в научноизследователски център, в който да има и място за представяне живота и делото на братята Георгиеви. Вицепрезидентът ще координира действията на двете институции и ще  осъществява подкрепа за реконструкцията на сградата. Предстои работна среща, на която Йотова ще покани всички, които до този момент са правили опити за съхраняването на сградата, на която да се обсъдят предстоящите действия и да се разпределят конкретните задачи.

„Тези места, които са наследство от българските будители през Възраждането, съхраняват не само паметта българска. Те могат да се превърнат в места, в които се възпитават и израстват новите поколения български будители. Будителите слагат началото на Българското възраждане. 19. век е век на мощна енергия, невероятен подем, на отприщена сила, която утвърждава българското самосъзнание и ражда българската нация. И ако в седми век българската държава се създава в земите ни на север, то нацията се ражда именно тук - в Подбалкана, в красивите  Карлово, Калофер, Казанлък, Сопот. И се раждат българските герои, интелигенция, достигнала до най-високите нива на европейските държави, въпреки тиранията и робството“, заяви Илияна Йотова. Инициативата ще продължи до края на мандата.

По-късно вицепрезидентът посети  Професионална гимназия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ - едно от първите български образователни средища, създадено още през 1825 г. Илияна Йотова поздрави с празника на будителите учители и ученици.

След това бе официален гост на концерт-спектакъл на СУ “Васил Левски”, посветен на 130-годишнина от създаването му.


Евлоги Георгиев дарил 500 000 лв. за вълнено-текстилна фабрика

Вилата, построена от Евлоги Георгиев за управата на вълнено-текстилната фабрика, е дарена от предприемача на родния  му град. В края на 80-те години на XIX век Евлоги Георгиев се допитал до карловци какво да направи, за да подпомогне развитието на родния си град. Решението на обществеността в Карлово е било единодушно - желанието им било да бъде построена вълнено-текстилна фабрика. Евлоги Георгиев дарява за целта 500 000 лв. Основният камък е положен на 10 април 1890 г. и само за година предприятието и вилата към него за директора му са готови. Над централния вход на сградата, известна в града като Щампата, и сега се вижда надписът „Фабрика за вълнени изделия, въздиганата от Евлоги Георгиев в полза на родний му град Карлово. 1891“.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker