Паметна плоча на запасен подофицер Спас Дринов поставиха в Клисура
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 31 Октомври 2017 11:53

С военни почести, водосвет и изпълнения на военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово в град Клисура бе открита паметна плоча на запасен подофицер Спас Дринов. Бригаден генерал Пламен Йорданов прие строя на почетния караул, след което той и кметът на Клисура Генка Тодорова откриха официално паметната плоча на видния клисурец. Инициатори и организатори на събитието са: кметство гр. Клисура, общинска организация “Васил Левски” на СОСЗР гр. Карлово, дружество “Никола Караджов” на СОСЗР гр. Клисура, наследници и родственици на Спас Дринов.

“Спас Дринов е роден след Освобождението на България през 1890 година... Животът на Спас Дринов доказва, че той е достоен наследник на своите славни деди и също като тях е бил готов да жертва живота си в името на българската свобода и национални интереси. Участвал е в Балканската и Междусъюзническата война, бил е четири години в плен и след завръщането си е награден с орден за храброст. Спас Дринов е инициатор за създаването на дружество “Черешово топче” към Съюза на запасните подофицери. Оказва се, че това дружество е второто в България, след създаденото преди това в Русе. Председател е на същото дружество... Нашият съгражданин Спас Дринов е основател на горски разсадник в Клисура и по този начин дава препитание на много семейства от града. Той е един от инициаторите за подмяна на водопровода в Клисура с цел да се улесни производството на розово масло. Това са само част от заслугите на Спас Дринов за развитието на нашия град. Гордеем се, че той е бил наш съгражданин!” – каза в своето тържествено слово кметът на Клисура Генка Тодорова.

На тържествената церемония присъстваха още: Стойо Карагенски - заместник-кмет на община Карлово, подполковник Димитър Мерудийски – началник на военно формирование 22680 - Карлово, Ангел Шаламанов – кмет на с. Розино, Мария Деянова - директор на Исторически музей Карлово, Стоян Иванов - директор на Исторически музей Клисура, офицери и сержанти от запаса, родственици на Спас Дринов, много жители и гости на Клисура.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker