Обществено обсъждане каза "Да" на нов заем на община Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 31 Октомври 2017 12:11

Решението за заема се налага заради неуредени плащания по проекта за водния цикъл на Сопот през 2015 година


Нов заем ще поиска община Сопот. Това се налага, след като администрацията получи писмо от финансовия министър Владислав Горанов, в което се казва, че Министерството на финансите предприема прихващане на дължими суми по предоставени временни безлихвени заеми по реда на ДДС 6/2011г. за авансово финансиране. Въпросното прихващане е следствие на  управлението от  на предходното ръководство на общината на проект „Реконструкция и модернизация на канализационна мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на град Сопот“.  От финансовото министерство уведомяват община Сопот, че считано от 20.10.2017г. започва да прихваща невъзстановеното авансово финансиране  по въпросния проект. Авансовата сума е била отпусната по искане на екипа на тогавашния кмет Веселин Личев през 2015 г. по реда на указание ДДС 6 от  2011г., чрез прилагане на член 106 от Закона на публичните финанси, информира Rnews.

За да запознае обществеността с новото финансово обстоятелство, касаещо община Сопот, екипът на кмета Дойнов организира обществено обсъждане. От общинската администрация поискаха да и чуят мнението на гражданството и на местните обществени организации, които ще бъдат засегнати от действията на финансовото министерство. Кметът Дойнов вижда единствен изход от така създалата се ситуация безлихвен заем от фонд ФЛАГ. Според зам.-кмета Николай Новаков погасяването на искания от администрация заем няма да натовари много общинската хазна.

“Ние към момента обслужваме пет заема, което ни коства 50 хиляди лева на месец. С новия заем тази сума ще нарасне с още близо 5 000 лв., посочи Новаков. Той направи детайлен финансов анализ и изнесе конкретни суми, които новото ръководство наследило от екипа на Личев. Наследената дължима сума възлиза на 11 600 000лв. Проблемите на общината се решават в открит публичен дебат, на подобни обществени обсъждания, а не във фейсбук, допълни Новаков.

Присъстващите на общественото обсъждане представители на различни местни организации и структури, единодушно подкрепиха искането на екипа на Деян Дойнов за изтегляне на спасителния за общината заем.

Пред гражданството на общественото обсъждане кметът Дойнов беше категоричен: “Уверявам ви, че този заем е поносим за общината, заедно с всички останали задължения, които наследихме и продължаваме да връщаме ще можем да обслужваме и този заем. Нашите разчети сочат, че всичко ще бъде нормално. Надяваме се, че това ще е последния финансов трус, причинен на община Сопот от предходното ръководство. Очакваме, че оттук нататък нещата в общината ще вървят напред и нагоре.“

Както винаги последната дума за отпускане на така важния за общината заем има местния парламент. Очаква се това да се случи след около месец на редовна или извънредна сесия на ОбС-Сопот.

Източник: Rnews

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker