Градът на Вазов е отново средище на родолюбието
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 05 Ноември 2017 18:17

За изминалите две години Сопот се утвърди като средище на родолюбието и българщината. В града на патриарха на българската литература Иван Вазов по подобаващ начин отбелязаха Деня на народните будители. След като бе отдадена почит пред паметниците на местните будители, в експозиционната зала на къща-музей „Иван Вазов“ се състоя поредния урок по родолюбие. Станалото вече традиционно събитие представи новия приятел на Сопот от академичните среди на БАН академик Васил Проданов.


На този най-български от всички празници да отбележат паметта на народните будители в Сопот наред с академик Проданов избраха да бъдат издателят Иван Гранитски, бележитата българска журналистка Валерия Велева и финансистът доц.д-р Григорий Вазов, потомък на Иван Вазов.

В словото си академик Проданов направи сравнителен анализ между времето, когато се е родила идеята за празнуване на деня на народните будители и днешното тежко време, в което имаме отново нужда от връщане към корените на българщината и едно ново Възраждане на националния дух.

Сопот вече е извън Сопот. За две години от управлението на Деян Дойнов и екипа му това вече е факт. Сопот вече е значим и за него се говори на много места. Вследствие на това ще последват много сериозни събития във времето, които са свързани със съвременното будителство, което се извършва в този град. Той е уникално явление. Сопот се намира в духовното сърце на България и в бъдещето на България, категоричен беше почетният гражданин на Сопот Григорий Вазов.

Бъдете будители в душата си! Бъдете будители и знайте, че от всеки от нас зависи какво ще е настоящето на нашата родина и бъдещето на тази родина, която ще завещаем на нашите деца и внуци. Това послание отправи към всички журналистката Валерия Велева.

„Гордея се, че съм от Сопот и съм потомък на големите сопотски будители, Иван Вазов, Кирил Нектариев, Неделя Петкова, Софрон Белезирев и всички останали наши съграждани, които са дали своя принос за българското просвещение, освобождение, култура и образование“,  отбеляза кмета на общината Деян Дойнов.

Присъстващите на урока по родолюбие се обединиха около идеята, че имаме нужда от ново Възраждане и събуждане на българското общество.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker