Маестро от Санкт Петербург открива школа по балет в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 07 Ноември 2017 17:25

Педагог от световноизвестната Академия за руски балет „Агрипина Ваганова” в Санкт Петербург открива майсторски клас в Карлово. Той ще обучава напреднали деца от студиото, което миналия ден бе официално открито в Карлово. За церемоният в града на основателя на българския балет Пешо Радоев пристигнаха директорът на Руската федералната агенция за сътрудничество с България Павел Журавльов и Наталия Олеговна Чернацкая – преподавател по балет в академията „Агрипина Ваганова” в Санкт Петербург. Събитието бе уважено от заместник-кмета на Карлово Стойо Карагенски.

Изборът на Карлово като първия град, в който откриваме такова студио не е случаен, заяви Владимир Журавльов. Вашият град има богати културни традиции, той е родното място на основателя на българския балет Пешо Радоев. Предпоставка е и големият интерес, който проявиха жителите на Карлово към проведените гастроли на детска балетна школа от Русия миналата година. Тук има подходяща сцена и зали за обучение, заяви още той и благодари на ръководството на Карлово.

Балетното студио ще се ръководи от Александра Ангелова, която живее в Карлово. То ще е ориентирано към изучаване и опазване на класическото балетно наследство, в него ще се водят занятия по хореография и класически балет, занимания за изграждане на правилна осанка и гъвкавост за деца. Обучението ще се провежда по методика, разработена от Академия Агрипина Я.Ваганова. Занятията по балет ще водят от педагози от балетната школа на Пловдив, преминали допълнително обучение..

Студиото предлага възможност за професионално усвояване на балета, както и изучаване на това изкуство като хоби или само с цел самоусъвършенстване.

Окриването на балетното студио привлече над двадесет деца и техните родители. А момичетата от вокалната група на Анита Илиева надянаха цветни балетни пачки, издигнаха балони и поздравиха с песни участниците в събитието.

От днес започваме да пишем още една страница в културния живот на града – възможност за възраждане на балетното изкуство, за нови изяви на децата, заяви ръководителката на студиото Александра Ангелова. Щастлива съм, че нашият проект се осъшествява, че много повярваха в нас, в перспективите , които се откриват пред децата, които са влюбени в балета. Обещавам, че ние няма да подведем тези надежди и ще дадем всичко от себе си за успеха на нашите ученици, за достигане на отлични резултати, заяви още Александра Ангелова.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker