Майсторът на скулптурата ни отвори старинни прозорци към света на цветовете
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 09 Ноември 2017 17:36

Димитър Рашков представя изложба от живопис в художествената галерия в Карлово

Два старинни прозореца, от които нахлуват късове свежи пейзажи повеждат към изложбата от картини на известния скулптор Димитър Рашков. Експозицията е подредена в художествената галерия в Карлово, родният град твореца. Тя представя най-новите живописни произведения на автора, който повече от три години не бе показвал свои творби в града, в който живее. Изложбата е и е своеобразна разходка по местата, които Димитър Рашков посети от пролетта до края на лятото.

В единия от прозорците надничат малки пейзажи от руския град Владимир. Рашков бе в родното място на командира на Българското опълчение ген. Николай Столетов, за да участва в церемония по даряването на бронзова фигура на генерала, която извая. 16 майсторски нарисувани с маслени бои малки картини с размери 20х20 сантиметра представят великолепието на град Владимир.

Другият, симетрично разположен прозорец , в който също са вградени 16 живописни творби, отвежда на юг към Сицилия . През него се виждат кътчета от каменни улици, малки, но незабравими гледки към морето, огрени от сицилианското слънце къщи.

Както цялото скулптурно творчество на Димитър Рашков, така и тази изцяло живописна изложба, носи магическо, митологично и мистично настроение, което те пречиства от наносите на ежедневието. Рамките на старинните прозорци са първият щрих, въвеждащ в това настроение.

Между двата прозореца в полукръгъл бронзов релеф са полегнали Адам и Ева. Телата им са в противоположни посоки, опрели гърбовете си един до друг. Ева държи ябълката, Адам я гледа през рамо с изпълнен с желание и любопитство поглед. Бронзовият релеф е единствената скулптурна работа в изложбата, за да напомни елегантно, че авторът на картините, е преди всичко скулптор.

Тази изложба е изцяло живописна. Лятото ми премина в работа с пастели и масло, сподели пред „Марица” известният майстор скулптурата. Аз си почивам с цвета. Така ми успокоиха болките в ръцете, причинени от дългогодишната работа с восъка. Сега отново започнах да работя скулптура и в началото на годината ще покажа новите си творби в изложба, разказва Димитър Рашков.

В тази изложба има някои пейзажи от Старо Карлово. Те са предимно от по черно-бели снимки - Синият двор, стара карловска улица. Карлово е прочуто със слънчевата светлина, която огрява по неповторим начин къщите и дворовете, със сенките, които стените, дърветата и цветята хвърлят върху калдаръма и белите дувари. Още ще се връщам към Старо Карлово, то винаги е различно. Има носталгия, разбира се, аз много съжалявам за града. Старо Карлово бе убито още в 60-те години, обяснява Димитър Рашков.

В малките скулптури и в някои от картините оставам в един друг свят - приказен и много красив. Обичам да живея в него - в легендите, митовете, във фолклора. Но тези, които ме познават, знаят че природата, градът, ме вълнуват много и че не обичам да си премълчавам – както спасявам дървото от бръшляна, който го обвил, така ме боли  планината, в която някой е изхвърлил отпадъци, за счупения пътен знак на улицата, и реагирам, понякога остро, споделя Димитър Рашков.

.

.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker