Започва мащабна проверка в ромските махали в Карловско
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 10 Ноември 2017 00:48

Започва мащабна проверка в ромските махали в Карловско. Специална комисия ще изисква от живеещите там налични адресни регистрации, както и документи за строежа на къщите и помощните постройки. Проверката бе поискана от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, а Общинският съвет го упълномощи да състави комисия, която да установи фактите. В края на акцията проверяващите трябва да представят и аргументирани предложения за решаване на констатираните нередности. Акцията ще стартира всеки момент и ще продължи до 30 март 2018 година.

Комисията, която ще извършва проверките ще се състои от 11 члена, в нея ще влизат кметът на населеното място, което ще се проверява, районният полицейски инспектор, четирима експерти от общинската администрация и петима общински съветници

Кампанията по установяване на нередности в ромските махали започва от кв. „Стряма“ в град Баня, където е неотдавна десетки роми пребиха жестоко трима служители на Държавно горско стопанство – Хисаря, докато горските извършваха проверка за незаконна сеч. В квартал „Стряма” е съсредоточена най-голямата ромска общност в Подбалкана. Живеещите там представляват около 30 сто от населението на града, което е близо 4000 души. Броят на ромите расте с бързи темпове, това се дължи както на високата раждаемост, така и на усиленото заселване на цели фамилии и родове от Розино, Христо Даново и Пловдив.

Досега в кв. "Стряма" не са организирани акции за събаряне на незаконни постройки, припомни кметът на градчето Стамен Гешев. А местните хора твърдят, че броят къщите в тази част на Баня расте с бързи темпове.

Само преди месец при кмета на Карловската община бе организирана среща с представители на полицията, прокуратата и кметовете на населените места . На нея бяха обсъдени проблемите в ромските махали. В резултат от дискусията Кабаиванов заяви, че ще поиска разкриването на полицейски участъци в Баня, Розино и Калофер. Няколко са проблемите, които налагат това. На първо място е необходимо да се заостри заостри вниманието върху контрола на техническата изправност на МПС, върху водачите, които управляват след автомобили употреба на алкохол и други вещества, на тези, които шофират без да са завършили шофьорски курсове или пък са с отнети шофьорски книжки, както и върху регистрацията на автомобилите .

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker