80 години музей "Васил Левски": Нашата мисия е да съхраняваме и предаваме паметта за Апостола
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 10 Ноември 2017 10:17

В зала „Васил Караиванов“ се проведе тържествено честване на 80-годишнината от създаването на НМ „Васил Левски“ град Карлово. Музеят на Апостола е институция с местно и национално значение, пазител на историческа

 

памет и проводник на духовни ценности.
„Тогава, когато всички обединяваме усилията си, тогава и целта на музея може да бъде изпълнена. А тя е най-голямата – да предаваме образа на Апостола, личността, неговата революционна дейност и идеи от поколение на поколение, за да се съхрани паметта  за най-големия ни национален герой. Този, който сме убедени, че тук в България и навсякъде зад граница ни обединява всички българи...“ – каза в своето емоционално слово директорът на музея Дора Чаушева.
Заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски поздрави целия екип на музея и връчи на директора поздравителен адрес от името на кмета д-р Емил Кабаиванов и златна значка с лика на Апостола.
Специален музикален поздрав към всички присъстващи отправиха възпитаници на СУ „Васил Левски“. Поздравителни адреси музеят получи от министъра на културата Боил Банов, директори на музеи, читалища и училища. Показан бе за първи път в Карлово и последният документален филм за Апостола - "Лъвский: Европеец в Българско".
На тържественото честване присъстваха: Теодор Шойлеков – председател на ОбС Карлово, Стефан Стефанов - секретар на община Карлово, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Борис Хаджийски – председател на сдружение „Български музеи“, проф. д-р Пламен Митев – Софийски университет, проф.  Емилия Стоева – Театрална академия, родственици на Васил Левски, много културни дейци и жители на Карлово.
Национален музей „Васил Левски“ обхваща родната къща на Апостола, експозиционна зала, мемориален параклис „Всех святих болгарских“, Чардаклиевата къща и Онбашиевата къща. Къщата на Васил Левски, в която той е живял със семейството си, е възстановена през 1933 г., а през 1937 г. е устроена в музей. Първи уредник на музея е Никола Славчев. През 1954 г. музеят е включен в националната музейна мрежа.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker