Японският град на розите се сприятелява с Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 12 Ноември 2017 16:50

Японският град Мураяма, префектура Ямагата предлага сътрудичество и културен обмен на Карлово.  Вчера делегация от  г-н Кацухико Ягучи и г-н Хитоши Нишидзука  представи  на кмета на Карлово Емил Кабаиванов интереса на кмета на град Мураяма г-н Такао Шифу делегация от  25 човека да посети  Празника на розата 2018.

Японските гости се срещнаха с кмета на община Карлово и изразиха готовност за сътрудничество меду двата града в областта на културата, икономиката и екологията. Култът към розата и нейното отглеждане е една от допирните точки на Карлово и Мураяма, стана ясно по време на срещата.  Подобно на град Карлово в японския град се отглеждат рози. През 2002 година там е открит парк „Хигашизава“, който е известен в Япония със своите 750 вида рози от цял свят, включително и от България. Японският град провежда два пъти в годината, през юни и септември, празник посветен на градинската роза, която е техен символ.

Японската делгация  прояви интерес към българския автентичен фолклор и народните традиции и обичаи. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов изрази своята готовност за сътрудничество и в други  области като архитектура, благоустрояване, екология, икономика, управление на отпадъците и др.  Той представи пред гостите забележителностите, инфраструктурата, минералните извори в град Баня и традиционния бизнес в общината. „Япония е една високо технологично развита страна, от която можем много да се учим, особено по отношение на дисциплина и организация“, заяви кметът. Кабаиванов подари на двамата японски представители златни значки с образа на Васил Левски и дискове със записи от Празника на розата в Карлово. Гостите от своя страна поднесоха на домакина  типичните за град Мураяма розови сладки.

По време на разговорите стана ясно, че  при посещението си в България  японските представители са договорили с Българската федерация по художествена гимнастика провеждане на тренировъчни лагери на националния ни отбор в град Мураяма за подготовка за Олимпиадата в Токио през 2020 година.

Г-н Ягучи и г-н Нишидзука разгледаха Туристически комплекс „Старинно Карлово“ и посетиха парфюмерийното предприятие „Българска роза“.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker