Салон за масажи с благовонни масла освежавал древните жители на Диоклецианопол
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 15 Ноември 2017 16:12

Салон за  масажи с благовонни масла  разкри екипът на доц. д-р Митко Маджаров, директор  на Археологическия музей в Хисаря. Помещението  е част от комплекса Римски терми, проучван от този екип  вече близо три десетилетия. А процедурите с ароматни масла са били сред  любимите на обитателите и посетителите на древния Диоклецианополис. Тези занимания са били толкова модерни и предпочитани, колкото и СПА процедурите с лековитата минерална вода. Разкритият салон за красота  и релакс  се намира в най-северната част на комплекса и е последното помещение от втория строителен период на древния СПА комплекс, който се датира през втората половина на II век.

Проучванията в най-северната част на термите започнаха в началото на август, те бяха финансирани от Министерството на културата. 

А разкритото през този сезон помещение  хвърля светлина и върху живота и дейностите в комплекса, и върху строителството в античната епоха. Целият обект Римски терми е внушителен както със сградата, така и с цялата система от съоръжения - водохващане, водопровод, басейни, канализация, коментира доц. д-р Митко Маджаров. 

Салонът за ароматните процедури е с размери 10х12 метра, а запазената му височина е 5 метра. Проучванията разкриха под, изграден от големи тухли, върху които е била положена хоросанова замазка, а върху нея е била направена облицовка с плочи от бял мрамор. 

Във вътрешната страна и на четирите стени са били изградени ниши, каквито има и в съседно помещение. Те  имат както декоративна, така и конструктивна функция. Над тях се е извисявала сводестата покривна конструкция.

В две от нишите на източната стена екипът на доц. д-р Митко Маджаров разкри конзолно издадени структури, те са на височина 1.30-1.50 метра от парапета на нишите. Най-вероятно са били поставки, облицовани с мрамор, и върху тях е имало мраморни статуи на здравеносните божества. 

Всички ниши в стените на помещението са били свързани с широк парапет, върху който най-вероятно са били поставяни дървени скари и нарове за посетителите на Римските терми. Те са се настанявали на тях за отдих и в очакване на масажите и ароматерапията.

В помещението разкрихме римския водопровод, коментира доц. Маджаров. Той се очертава много добре. Водопроводът е продължение от съседното помещение и води към минералния извор, откъдето римските бани са  се снабдявали с минерална вода. Съоръжението е под тухления под, маркирано е с два реда тухли и се състои от глинени тръби, захванати една за друга и замазани. И  сега водопроводът е действащ,  по него тече минерална вода, която пълни басейните   в калдариума. Засега нямаме податки за отоплителна система, много е вероятно тя  да  е била странично изградена в близост до стените. Ще я търсим догодина, тъй като проучванията на термите продължават.

Екипът попадна на останки от  сводовата покривна конструкция. В насипа беше намерена част от мраморна  олтарна колонка от базилика. Очевидно тя е попаднала в насипа случайно през по-късно време, коментира археологът.

През годините археолозите разкриха няколко помещения от античния СПА комплекс. Част от него бе консервиран по проект на оперативна програма "Регионално развитие" . След откриването на тази част от комплекса е необходимо да се подготви втори етап на този проект, за бъде съхранена целостта и на помещението, и  на сградата, смятат експерти. 

В най-скоро време  комисия от Министерството на културата ще  приеме доклада от археологическите проучвания в Римските терми и с това  работата по обекта за тази година ще приключи. По предписание на експертната комисия обектът ще бъде аварийно укрепен и защитен от свличания, обясни доц. Маджаров. 

Догодина ще продължи проучването на Римските терми. Остава за изследване теренът до съвременната паркова алея, с което ще се установи захващането на минералната вода от извора и нейното разпределение в басейните на двата калдариума.

Марица.бг, Цветана ГЕОРГИЕВА

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker