Балканът над Клисура скочи, местните се спасиха на улицата
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 27 Ноември 2017 15:41

Жителите на Клисура още се съвземат от снощното земетресение, което разлюля градчето и Подбалкана.  Трусът бе в 21.00 часа, той бе  със сила 4.2 по скалата на Рихтер и бе усетен  и в Южна и в Северна България.  Сеизмолозите посочиха, че епицентърът е на 3 километра северозападно от Клисура и в дълбочина 17 километра.

Макар да няма пострадали хора и сгради,

 

в Клисура не спират да споделят уплахата си.  Кокошки крякаха, кучета виеха, хората наизлязоха от къщите си, разказа кметицата Генка Тодорова.

Трусът беше вертикален, подскочихме един път. Нямаше втори труд, но този беше достатъчен да  ни задържи дълго време на улицата, въпреки студа,споделиха местни жители пред "Марица".

Първоначално се чу дълбок тътен, бучене, което  приличаше да боботене  на тежък камион, но сякаш идваше от земята, разказва кметицата Генка Тодорова. Излязох от спалнята да погледна какво става и тогава друсна много силно, направо подскочих.  Разбрах, че е земетресение и хукнах на улицата. Вече имаше няколко човека. Беше кратко - от началото на тътена до труса не бяха повече от 10 секунди. Изчаквахме дали няма да има втори трус. Като всяко земетресение и това беше страшно. Постояхме на улицата, после се прибрахме, разказа още кметицата на Клисура.

Преживели се и други земетресения, но за първи усетихме силата на земята под краката си в буквалния смисъл на думата, твърдят клисурци. Градчето е разположено на склоновете на две планини - Средна гора и Стара планина и те знаят, че този район не е сеизмичен.  А сеизмолозите посочиха епицентърът е на 3 километра  северозападно от Клисура, местните хора сочат, че това се пада точно между местностите Селище и Козница в Стара планина.

Слава Богу, трусът не нанесе никакви повреди на къщите, а макар да казваме, че няма паника, всички се уплашхмие,признават клисурци.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker