Карловски майстори показват как да украсите дома и елхата за Коледа и Нова година
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 04 Декември 2017 16:14

Бухаловият хан в Карлово събира децата от града в дни на малките занаятчии. В навечерието на Коледа в градския занаятчийски еснаф най-добрите майстори от Подбалкана ще въведат малки и големи ученици в тайните на художественото плетиво и бродерия, обработването на дърво, изработването на накити и коването на медни съдове. Инициативата е на Карловския еснаф и Регионалната занаятчийска камара. Тя бе договорена миналия ден с председателката на местното сдружение на майсторите Десислава Баракова и председателката на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив Тони Симидчиева. Втората съвместна проява, посветена на млаките ще е по случай Деня на детето 1 юни.

От днес карловските майстори  показват най-новите си произведения, посветени на Коледа и Нова година. Проявата е традиционна и се превръща в истинско тържество на уменията на занаятчиите. В нея тази година участват 15 майстори. Месеци наред те се готвят за този ден. Начало на изложбата слагат майсторките на калоферска дантела Галина Симеонова и сестра и Цветана Зелямова. Те показват украса за дома и за елхата изработена от златна и сребърна сърма.Още от пролетта майсторката на художествена бродерия Невена Калъчева е започнала да изработва коледната украса. Тя за първи път облича традиционните топки за украса на елхата с бродерия, направила е цяла колекция от бродирани коледни картички, както бродирани престилки за бутилки.

Красимир Марков е единственият майстор на стъклопластика в региона. Неговите стъклени картини носят вълшебството на Коледа, признават колегите му от Занятчийския еснаф.

Произведенията на майсторът на художествена обработка на дърво Кирил Георгиев и Костадин Каламов на декоративни ръчно изработени свещи могат да направят заедно добър комплект. Кирил вае от дърво уникални свещници, а свещите за украса на Костадин са фигури на любими герои от зимата и Коледа.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker