Златно съкровище от Карлово грейна в Археологическия музей в Пловдив
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 04 Декември 2017 16:56

Златно монетно съкровище, намерено в Карлово при изкопни работи, грейна днес във витрините на Регионалния Археологически музей в Пловдив. Изложбата  бе открита от директора на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов, кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и кмета на Пловдив Иван Тотев.

Златното монетно съкровище от Карлово се съхранява в огнеупорен сейф със специален механизъм.  Сейфът е реставриран срещу 7800 лева, а посетителите могат да видят експозицията, след като тя се повдигне. Директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов го демонстрира днес пред зам.-министъра по култура Амелия Гешева, кметовете на Пловдив и Карлово Иван Тотев и Емил Кабаиванов и шефката на Общинския съвет Савина Петкова.

Специалният сейф беше показан по повод на 135-годишнината от създаването на музея. За принос в археологията Савина Петкова връчи почетен знак на Пловдив на Костадин Кисьов.

Показаните монети от Карлово са златните и сребърни монети, те са 729 - руски, турски, френски, английски. Емил Кабаиванов разказа, че са на 200 години и са намерени при строежа на Дома на техниката в Карлово през 1974 г., когато се е правил изкоп.

Намерени са там, където сега е кабинетът на кмета.”Тезиа монети според специалистите нямат археологическа стойност , но имат сериозна финансова стойност.

Това са руски, турски, френски, английски златни и сребърни монети от преди 200 години. Някой си е съхранил част от богатството в един голям бакър и го е закопал в земята. Когато са започнали изкопните работи, са го намерили.

Веднага съкровището е било предадено  в тогавашната милиция и след това Държавна сигурност се е грижила за него.

През 90-те години един от кметовете на Карлово ги е предал на Археологически музей в Пловдив, припомни Кабаиванов.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker