Деца събират пари за светещ християнски кръст над Климент
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 19 Декември 2017 11:03

Голям православен кръст ще се издигне над средногорското село Климент и ще благославя неговите жители. Християнският символ ще се извиси на най-високия хълм на Средна гора край Климент и ще се вижда от километри.

Денем кръстът ще събира слънчева светлина, нощем ще

 

грее над селото. Инициативата за неговото построяване е на кмета Мано Манов.  Стартът бе даден преди броени дни, когато в етнографската зала на селото бе открит голям коледен базар.    

С приходите от продадените сувенири ще се сложи началото на дарителска кампания за изграждането на православния християнски кръст, обясни кметът Мано Манов.

Коледа винаги е ново начало, тази година го посвещаваме на нашата вяра, заяви Мано Манов. Миналата година с приходите от базара на ръчно изработени сувенири построихме паметник на нашия патрон свети Климент Охридски, припомни той. 

Тази година в базара участват десетки ентусиасти. Деца и ученици продължават да правят коледни сувенири и да ги носят на базара. По традиция няколко жени и момичета изработват по-голямата част от произведенията, които се продават.

Четиридесет коледари ще благословят жителите на Климент на Бъдни вечер. Групата от деца, младежи и възрастни мъже,  бе оформена в продължение на няколко години. В нея заедно с кмета участват и шестгодишните му момчета - тризнаците Георги, Иван и Стефан.

Шествието на климентските коледари, наметнати с ямурлуци и с гега в ръка, е впечатляващ ритуал, който  връща в древни времена.

В същото време Мано Манов обяви конкурс за дом с най-красива коледна украса или коледен кът в двора. Жури ще обходи домовете на 23 декември, а на 24-ти ще обяви победителя в конкурса. /Марица.бг

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker