Делка от Каравелово с ценно дарение за музея на селото
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 21 Декември 2017 05:51

Ценно дарение приема изложбената зала на Каравелово в навечерието на Коледа. 70-годишната Делка Дамянова е подготвила три женски носии, които десетилетия наред били обичайното облекло на местните хора. Дрехите, пазени грижливо в семейната ракла, са

празничната, делничната и работната носия на нейната 95-годишна майка. Те са нови, поддържани в отлично състояние. От Коледа насетне стават част от етнографската сбирка на Каравелово, в която са показани и произведения на местните занаятчии.

 

В същото време в Историческия музей в Карлово ще постъпят мъжка и женска носия от Каравелово, тези дрехи също са на достолепната възраст от 90 години. Решението за дарението е на кметицата Славка Червенкова и сдружение „Любен Каравелов”.

Каравеловци посрещат Коледа заедно на площада. Отец Рафаил ще отслужи празничната служба. Две групи коледари тръгват по домовете на своите съселяни на Бъдни вечер. С местни песни и пожелания те ще благословят стопаните.

До всеки дом ще пристигне и по един календар за новата година. С него Славка Червенкова поздравява жителите на селото. Каравелово през четирите сезона на 2017 година ще напомня за изминалата година от страницата на календара. /marica.bg/

/Снимката е илюстративна./

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker