Къща на занаятите събира майсторите на Каравелово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 21 Декември 2017 06:01

Занаятчиите от Каравелово пренасят своите произведения от домашните ателиета в изложбената зала, която кметството им предостави. Майсторите ще подредят експозиция, която ще бъде отворена в навечерието на Коледа. В изложбата ще има произведения на дърворезбарите, на майсторките на художественото тъкане, на местни носии, както и картини на художници от селото. Залата ще бъде отворена с тържествен ритуал на 24 декември около 10.30 часа. Местният свещеник отец Рафаил ще извърши водосвет и ще благослови начинанието, кметицата Славка Червенкова ще обяви откриването.

Каравелово е едно от най-големите села в Стремската долина, а от няколко години местните занаяти бележат истински разцвет. След Карлово селото е с най-голяма гилдия на занаятчиите. Тъкачката на хоризонтален стан Ренета Стоянова рисува с червилото си рози си върху наснованата на стана основа , а после изтъкава червения или розовия цвят в бялото платно. Двамата дърворезбари Пенчо Божков и Димитър Паунов ваят с длето икони, пана и цветя от дърво. Людмила Керемидчиева и Ганка Ангелова шият народни носии. Към групата на каравеловските майсторки отскоро се присъедини и младата художничка Галя Мяховска.

Още напролет в залата ще бъдат пренесени и някои от пособията на майсторите. Занаятчиите ще показват на посетителите как създават своите творби. Каравелово се посещава от много чужденци, особено по време на розобера, разказва Славка Червенкова. А през цялата година тук идват много парапланеристи от всички краища на света. Искам да представяме историята на селото и живота в Каравелово днес, има какво да покажем, споделя кметицата.

Съвсем скоро в залата ще бъде обособен и етнографски кът с предмети от бита, сечива, оръдия на труда, които са запазени от преди век.

Идеята занаятчиите да имат свое място в селото е на кметицата Славка Червенкова, тя се зае да организира занаятчиите и да представи техните произведения още преди близо три години. За целта бе предоставена ритуалната зала в сградата на кметството. Залата ще се използва и за провеждането на сватбени ритуали. Експозициите в нея ще бъдат прекрасен фон на сватбения ритуал, споделя кметицата Славка Червенкова.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker