Човекът-оркестър Христо Коритаров владее 25 инструмента! Вижте кой е той!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 02 Януари 2018 08:38

Христо Коритаров е един от емблематичните калоферски музиканти. Участвал е като един от талантите в „Шоуто на Слави“, където впечатли сценаристи и зрители с дарбата си да свири на 25 духови инструмента. Владее перфектно тромпет, кларинет, гайда, саксофон, зурна и всички свирки, дудуци и двуянки, които му попаднат в ръцете, разказва в "Марица" журналистът Николай Чапански. Притежава няколко чифта кавали и устни хармоники. В дома си има богата колекция от музикални инструменти, които днес често използва в изявите и звукозаписната си дейност.

Човекът оркестър, както го наричат колегите, приятелите и почитателите му е роден на 29 септември 1959 година в Калофер. Наследява музикалната дарба от баща си Тодор, който е бил един от добрите кларнетисти на времето. Край него и Христо се научава да свири, а по-късно завършва и музикална школа в Карлово, където овладява тромпета. Оттогава досега животът му е музиката.

В края на 80-те години се явява на обявен конкурс от ДНА - Пловдив за попълване състава на духовия оркестър. Приемат го от раз и там работи като тромпетист-солист до пенсионирането си. През 1988 г. заедно с известните тракийски музиканти Тодор Пращаков и Делчо Митев основават оркестър „Феникс“ и открива нова страница в музикалната си кариера. Ръководител на оркестъра до днес е Христо Коритаров, а през новата година съставът му ще навърши 30 лета от създаването. Той е душата на калоферската дружина „Бачо Никола“, основана от родолюбивия българин Петър Петров, който издирва и записва автентични песни от района на балканското градче, като „Бяла Рада“, „Кога ме е мама родила“ и „Залюбила се Василка“ - любимите песни на поколения калоферци. Издават и специален диск през 2009 г., който бързо се изчерпва. Свири и в пловдивската духова формация „Филипополис“.

Христо от малък е закърмен с песните и традициите на родния си край. Редовен участник е в зимните коледарски празници и ритуала „Парен петел“, който винаги е на прага между старата и новата година, както и в Богоявленските ритуали по Йордановден с хвърлянето на кръста във водите на „Тунджа“. Гордее се с родния си край, където все още българският дух се усеща.

Тези дни по светлите коледни и новогодишни празници с колегите си от оркестър „Феникс“ създадоха нови песни, които представиха в ефира на телевизия „Тянков“. Солисти на едната от песните  - „Ангел млада войвода“, са Ваня Бетуховска и Румен Брашнаров. Музиката, създадена от Тинко Коритаров, както го наричат почитателите му, е като мехлем за душата.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker