Сняг засипа Мъжкото хоро в Тунджа, вижте кой извади кръста
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 06 Януари 2018 13:25

Сняг засипа Мъжкото хоро в Калофер тази сутрин. Стотици мъже влязоха  в Тунджа под обилен снеговалеж. Бялата изненада се изсипа върху участниците точно, когато навлизаха в реката. Макар нито в Калофер, нито в Балкана да вали сняг, бреговете на реката, дърветата и храстите  побеляха още снощи. За първи път, за да създаде приказна атмосфера,  кметът на Калофер Румен Стоянов докара машина за сняг край Черковския мост, където се играе леденото хоро  на Калофер.

Тази година стотици мъже, деца, дори и едно бебе влязоха в Тунджа, за да тропнат хоро във водата. Предвождаха ги музиканти с тъпани и гайди, а мъжете след тях пееха „Залюбила е Василка”.

Неочаквано голям брой малчугани влязоха във водата с бащите си. От ръцете на няколко от тях излетяха бели гълъби, символизиращи Богоявление.

За първи път в реката влезе и бебе на няколко месеца, на раменете си го носеше неговият татко.

Отец  Димитър хвърли китката с кръста в реката,  а играейки хоро, мъжете посегнаха да я хванат.11-годишният Драгомир  изнесе кръста от водите на Тунджа по време на голямото Богоявленско хоро в Калофер. Момчето игра  заедно с по-големия си брат в реката на Йордановден, това е второ им участие в ритуала. Драгомир вярва, че ледената процедура ще го държи здрав през цялата година.

Малчуганът получи кръста от някои от по-възрастните участници. Според калоферската традиция който и да хване кръста във водата, трябва да го предаде на най-малкия участник, за да се осигури продължение на ритуала.

На брега на Тунджа се разгоряха буйни огньове, около тях се събраха на групи мокри мъже и младежи, които докато се сушат продължават да пеят.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker