Ученици от Сопот направиха филм за ген. Георги Вазов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 09 Януари 2018 15:50

Филм, посветен на живота на ген. Георги Вазов създадоха заедно ученици от Сопот и историци от къща-музей „Иван Вазов. Филмчето е посветено на 158 години от рождението на ген. Георги Вазов, която се навърши на 5 януари. Годишнината бе отбелязана с изложба от лични вещи, писма, снимки и документи на ген. Георги Вазов,

които музеят в Сопот пази, както и с Урок по родолюбие, инициатива на местната власт, чието начало бе дадено преди две години.

 

Приветствам инициативата на учениците от СУ „Иван Вазов” и къщата-музей в Сопот да отбележат 158 години от рождението на ген. Георги Вазов с това видео, заяви доц. д-р Григорий Вазов, пряк потомък на Вазовия род. Дори само по едно изречение от него да запомнят сега децата, след години то ще ги накара да погледнат по-задълбочено към живота и делото му, каза още той.

По време на Урока по родолюбие слово за ген. Георги Вазов произнесе писателят Иван Гранитски.

Участниците в проявата положиха цветя на паметника на героя от Балканската война.

Ген. Георги Вазов е един от строителите на Българската армия след Освобождението. Неговото участие в Балканската война е забележително. На 12 март 1913 г. вечерта генерал-майор Георги Вазов – началник на българските войски, обсаждащи Одрин в източния сектор, издава своята забележителна заповед № 2887 за атака и овладяване фортовете на крепостта. Тя е останала в историята:”Трябва да се помни, че в тази нощ е необходимо да се реши съдбата на Одринската крепост. Връщане назад няма! Противникът трябва да бъде сломен! Напред ни чакат слава и мир, назад – безчестие и смърт!

През 1913 година е назначен за министър на войната. До края на живота си той оставя десет монографии, посветени на военно изкуство и спомени за Съединението, Балканските войни и походите в Средна Азия.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker