Гешовият род от Карлово създава империя от Цариград до Манчестър
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 12 Януари 2018 15:44

Известният Гешов род, чието начало тръгва от Карлово влиза със снимки и текст в тазгодишния календар, който Регионалният исторически музей - Пловдив издаде. Всяка от 12-те страници е

 

със своя тематика, а цялото издание е под наслов "Род, семейство, Отечество".

 

Сред фамилиите, подбрани за календара, е и семейство Гешови. През 30-те години на 20. век четиримата братя Христо, Евстрати, Димитър и Никола от Карлово пристигат в Пловдив. Само няколко години по-късно те създават търговска фирма, като единият я управлява от Цариград, вторият - от Пловдив, третият е във Виена, а четвъртият се установява в Манчестър. Така търговската къща на Гешови в онези времена постига нещо нечувано - да върти търговия от Османската империя чак до Великобритания.

Второто поколение Гешови завършва образованието си в Европа в областта на политическите науки. Сред наследници изпъква Иван Евстратиев Гешов, министър-председател на България през 1911-1913 г., председател на БНБ и на БАН, многократно финансов министър, сътрудник на вестник "Марица". Братовчед му Иван Стефанов Гешов пък е кмет на Пловдив. Третото поколение на фамилията са офицери, юристи, финансисти и инженери. Сред тях инж. Иван Гешов е главният инженер на Първото Българско изложение в Пловдив, който за по-малко от година построява над тридесет панаирни павилиона.

Календарът разказва и за Христо Г. Данов - дошъл от Клисура, и станал най-големият български издател, мъж с огромно семейство. Неговият син Милуш Данов е два пъти кмет на Пловдив, самият Данов също кметува в един възлов период. Създател на в. "Марица".

В последния месец от тази година е представена фамилията на художника Христо Станчев. Той идва от село Свежен, едновремешния Аджар. В Пловдив преподава рисуване, създава  значимо творчество. Неговият син Нягол Станчев наследява дарбата на баща си и създава фамилната традиция на художниците.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker