В Сопот почетоха освободителя ген. Павел Карцов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 13 Януари 2018 17:37

Паметна плоча в чест на освободителя на Стремската долина Павел П. Карцов откриха днес в Сопот кметът на  общината Деян Дойнов и председателят на Общинския съвет Мариана Кацарова. Паметният знак е поставен в западния край на града, където

 

преди 140 години сопотненци са посрещнали руския отряд. Преди десетилетия на на това място е имало паметна плоча, която обаче през годините била съсипана и мястото забравено.Тържеството събра десетки жители на Сопот и Анево.

 

 

В церемонията участва почетен караул на родолюбивото сдружение "Хайдути", както и група деца и ученици. Архиерейският наместник на Карловска духовна духовна околия отец Марко Тодоров.

Директорът на къща-музей "Иван Вазов" Борислава Петрова припомни какво се е случило в Сопот и долината в месеците и дните

преди Освобождението.

"Като преодолява огромни трудности, на 8 януари 1878г.Средният отряд , начело с ген. Карцов успява да се спусне в Стремската долина, турските части са отблъснати при село Кърнаре. На 12 януари по посока на Сопот и Карлово са изпратени войски, които да разузнаят положението и да прочистят пътя към Калофер от башибозуци и черкези(наемната войска на Османската империя).

През това време ген.Павел Карцов се отправя към Сопот.Развалините, които се откриват пред руските войски, им правят потресаващо впечатление.Ген. Карцов възкликва : „Трудно е да си представи човек какво са направили турците от него.Сега Сопот с двете си разрушени църкви представляваше площад от обгорели развалини, в които не е останал камък върху камък", припомни Борислава Петрова.

 

В чест на 140 години от Освобождението в Сопот ще бъде изграден паметник на неговия освободител ген. Павел Карцов, заяви кметът Деян Дойнов. Монументът ще изобразява руския генерал на кон, каза още той.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker