Лекари и гражданите на Карлово в подкрепа на общинските болници
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 15 Януари 2018 17:51

Национална подписка, в която се настоява общинските болници да не бъдат търговски дружества, а да получат статут на лечебни заведения, финасирани от държавата стартира от Карлово по време на протеста на лекарите и медицинските сестри. Предложението за това бе на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е

 

член на УС на Националното сдружение на общините в Република България. Предложението ще бъде официално обсъдено с министъра на здравеопазването в петък, 19 януари, по време на заседание на УС на НСОРБ.


Освен жителите на Карловска и Сопотска община, които са около 60 000 души, карловската МБАЛ "Д-р Киро Попов" лекува пациенти от още около 30 населени места в региона от Придоп до Калояново. А към протеста на лекарите и медицинските сестри от МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово се присъединиха личните лекари и десетки граждани, както и главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов, председателят на Регионалната структура на БЛС в Пловдив д-р Георги Кръстев, народният представител Веска Ненчева, общински съветници.
Управителят на МБАЛ "Д-р Киро Попов" д-р Христо Пелев обобщи проблемите, които са довели общинските болници до това състояние - непроменените години наред цени на клиничните пътеки, лимитите на болниците и съществуващите медицински стандарти.

 

Националното сдружение на общините подкрепя искането на Българският лекарски съюз, Сдружението на общинските болници за спешна подкрепа на общинските болници от страна на държавата с 30 милиона лева, за да се покрият част от задълженията на общинските болници, заяви д-р Емил Кабаиванов. Необходими са  още 10 милиона лева за отдалечените и рискови болници, каквато е карловската. С тези пари ще се стабилизират общинските болници. През това време Българският лекарски съюз, Сдружението на общинските болници, НСОРБ, трябва да решим каква реформа ще бъде извършена в областта на болничното здравеопазване. Защото докато държавата се намъдрува, в последните години се появиха над 100 частни болници, които финансово са много по-силни от всяка общинска болница, припомни Кабаиванов.


 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker