Бавят делото "Шивиков" -черпаците се оказаха военна тайна
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 17 Януари 2018 17:48

Новото вещо лице, което трябва да изчисли какви щети е нанесъл бившият командир на 61-ва Стрямската бригада в Карлово ген. Димитър Шивиков, предоставяйки полевата кухня за празниците на общините Карлово, Калофер и Клисура, трябва да разполага с разрешение за достъп до класифицирана информация, съобщава marica.bg. От ДАНС обаче още не са му издали такъв документ и това бави делото повече от половин година.

Последното заседание по случая беше на 12 юни 2017-а. Тогава стана ясно, че предишното вещо лице Адриан Димитров е с неясна квалификация, защото не може да покаже диплома за висше образование. На това основание той беше сменен от Пловдивския военен съд и изготвената от него експертиза няма да се използва. Иначе тя съдържаше оценки от типа, че ген. Шивиков би трябвало да иска от изброените общини наем от 2 лв. на черпак на ден. За тази сума човек може да си купи черпак в произволен  магазин за китайски стоки, което накара адвокатката на Шивиков - Светлана Георгиева, да нарече „експерта” "звездоброец". 

Случката с издирването на дипломата на Адриан Димитров се е повторила в понеделник и във Военния съд в София, където тече друго дело срещу ген. Шивиков. То е по обвинение, че като командир на контингента ни в Афганистан в мисията на НАТО - ИСАФ  през 2010 г. е злоупотребил със съюзнически одеяла и спортни екипи.

Всеки контингент е разполагал с подобно имущество, за да го предоставя като безвъзмездна помощ на местното население. В края на мисията част от стоките останали нераздадени, но според прокуратурата, вместо да ги прехвърли на следващия български контингент, ген. Шивиков разпоредил част от тях да бъдат изпратени в България. От Министерството на отбраната квалифицирали случая като „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“.

Според ген. Шивиков  одеялата и екипите са били раздадени на домове за деца у нас. А след като не е могъл да докаже квалификацията си, Адриан Димитров е бил отзован като вещо лице и по това дело.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker