Старата чаршия на Карлово била магнит за художниците
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 22 Януари 2018 16:17

Едно платно, изрисувано с пейзажи от двете му страни, повежда към Старо Карлово. Разходката продължава по

 

същите улици и край същите къщи и в наши дни. Двустранната картина, поставена в стъкло и окачена в средата на изложбената зала на карловската художествена галерия, е на големия български художник - карловеца Петко Абаджиев. Тя е била открита случайно от един от уредниците на галерията преди повече от двадесетина години. Била прибрана в паспарту. И макар че краищата  са оръфани, изображенията от двете страни са отлично запазени. Очевидно картината е била под ръка на художника.

А той не е имал къде другаде на рисува в момента, когато внезапно решил да изобрази сюжет, който виждал и който го вдъхновил толкова, че не можел да чака друг подобен момент. Затова обърнал картината и на нейния гръб нарисувал още една. Около тази картина в художествената галерия на Карлово са подредени творбите на Съби Иванов и Петър Кантимиров. Макар и с известна разлика във възрастта, те живеят и творят почти в едно и също време. И тримата рисували Старо Карлово с огромна любов. А през 1946 година Съби Иванов направил списък на 22 художници, посетили и рисували Старо Карлово, с идеята да създаде първата сбирка за бъдещата художествена галерия. И Кантимиров, и Петко Абаджиев подкрепили от сърце идеята, макар че тя останала  неосъществена.

През годините техните последователи събират фонд от 800 платна, голяма част от които са посветени на Стария град. През изминалата година директорът на галерията Димитър Рашков успя да осигури възможността част от картините да бъдат преместени в нови рамки. Миналия ден Димитър Рашков откри изложбата, посветена на Старо Карлово. Прецизно подбраната експозиция разкрива най-романтичната част на града. В нея са и изчезнали през годините места - кафенето на Рашид, Текето, Араповския мост, Старата чаршия, Покритата чаршия, рисувани и от Петър Кантимиров, и от Съби Иванов.

Петко Абаджиев също избира тези места, за да ги увековечи в картините си. Абаджиев обичаше да разказва за въздействието, което имал върху него влюбеният в Карлово Никола Танев. През 40-те години известният вече в цяла Европа художник всяко лято идвал в Карлово и рисувал калдаръмените улици и дворове, огрени от  южното слънце. Двамата с младия Петко Абаджиев всеки ден рисували на пленер, опъвали платното на стативите си, заставали един до друг и впервали поглед към улицата пред тях. След известно време Танев забелязал, че младежът неволно повтаря неговите „обекти” със същите линии и цветове. В момента, в който открил това, маестрото извикал: „Момче, бягай от другата страна!”. Направил го, за да спаси младия си приятел от своето влияние.

А любовта на двамата към Карлово останала все така силна.  Макар да рисуват града в едни и същи времена и да избират едни и същи места, всеки от тези художници е силно разпознаваем.

 

За някои тях обаче се знае малко, а те не успели да станат толкова известни както Никола Танев и Петко Абаджиев приживе. Голямата слава не застигнала Петър Кантимиров, майсторските му работи били оценени много високо, но основно в града. Сега аукциони, галеристи и ценители го преоткриват. Неотдавна негова картина - пейзаж от Старо Карлово, бе продадена за около 5000 лева.

А съвсем скоро художникът Димитър Бакърджиев откри неизвестно досега тефтерче на Петър Кантимиров. Той дари оригинала на библиотеката, а копие издаде и разпространи сред ценителите на живописта в Карлово.Малкото тефтерче дава повече информация за Кантимиров. В него той скицирал портрети на хора, пейзажи, записвал впечатления, а любимото Карлово било отново във фокуса.

Няма художник, роден в Карлово или пък само стъпвал в града веднъж, да не се влюбва завинаги в улиците, покрити с калдъръм, в дворовете със саксии с мушкато, подредени покрай белите дувари, в клонестите кестени.

Затова в изложбата са показани и творби на наши съвременници - Стоян Василев, Найден Панайотов, който живее и работи в Пловдив, но израснал в сърцето на Старо Карлово, и Христо Цолев, роден в Сопот, но влюбен и във възрожденските улици и къщи на Карлово.

marica.bg, Цветана ГЕОРГИЕВА

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker