Войводата Петър Юруков ще ни побратими с Прилеп, Македония
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 30 Януари 2018 13:04

Почитта  към войводата Петър Юруков от Карлово, загинал за освобождението  на Македония през 1905 година,  ще  бъде в основата на побратимяването на  Карлово с Прилеп. Първата  стъпка към сближаването на двата града бе направена по време на последното заседание на Карловския общински съвет. Старейшините приеха предложението на своя колега и лидер на ВМРО в Карлово Светлозар Янков за побратимяване с Прилеп, в чиято болница  през януари 1906 година е починал младият войвода.

Карловският парламент упълномощи кмета на общината да започне процедура за подписване на споразумение между Карлово и Прилеп.

Петър Юруков е български революционер, войвода на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация. Той е роден на 19 декември 1882 година в Карлово. Става деец на ВМОРО, докато учи в железарското училище в Самоков. Първо се обучава в четата на Михаил Апостолов - Попето, а после Гоце Делчев го изпраща за секретар на Дойранската чета, там замества войводата Христо Чернопеев, след като е ранен в сражение. През 1902 година Петър Юруков участва в аферата „Мис Стоун”. Година по-късно влиза с чета в Тиквешко, за да възстанови революционните канали от Струмица и Раовиш до Прилеп. Участва в няколко сражения по време на Илинденско-Преображенското въстание. След въстанието е Крушевски войвода. През есента по време на сражения е тежко ранен край село Прилепец. Умира през януари 1906 година от тиф в болницата в Прилеп, припомни общинският съветник Светлозар Янков.

В  чест  на войводата Петър Юруков по време на българското управление в Македония през 1941-1944 година  в Прилеп е издигнат паметник, който по-късно бил съборен.

В началото на 90-те години Карлово вдигна паметник на младия войвода, загинал само на 23 години, а през 2016 година дейци на ВМРО - Карлово го ремонтираха.

След подписването на договор за добросъседство между България и Македония през 2017 година вече можем да пристъпим към по-пълно сближаване с нашите братя, заяви в предложението си Светлозар Янков. Още когато дейци на карловската организация на ВМРО започнахме да възстановяваме паметника на войводата Петър Юруков в родния му град Карлово, ние потърсихме възможност да поставим паметна плоча за него и в Прилеп. Но политическата обстановка в Македония доскоро обезсмисляше  това действие. Но днес има възможност да почетем младия войвода, загинал за свободата на Македония. Поставянето на паметната плоча в Прилеп  в чест на Петър Юруков може да е първата стъпка към побратимяване на  жителите на двете общини, заяви още Светлозар Янков.

Карловският парламент избра работна група, която да подпомага действията по побратимяването на Карловска и Прилепска община.

/marica.bg, Цветана Георгиева/

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker