Ботаници откриха четири нови растения в парк "Централен Балкан"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 05 Февруари 2018 09:44

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка  (Campanula rotundifolia L.). Растението е известно като Нейчева камбанка. Още през 1906 година то било установено  като вариетет и било наречено така от името на големия български ботаник Иван Нейчев. В продължение на три години той събирал материали и изследвал тази кръглолиста камбанка в района на резерват Соколна.

През 2017 г. Юлиан Маринов от Регионалния природонаучен музей в Пловдив и Стоян Стоянов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН предприемат ново теренно изследване  в Национален парк „Централен Балкан“, свързано с труда на  Иван Нейчев „Материали върху флората на Габровско и Балкана (от Кадемлия до Бедек - 1909)“. Вниманието на ботаниците е насочено и към недобре познатия вариетет  Нейчевата камбанка. Те събират растителен материал от същия район - територията на масива Триглав.

Детайлното морфологично проучване им дава основание да считат вариетета за отделен нов вид. Получените резултати по темата вече са публикувани в специализираното списание „Фитотакса“ (Phytotaxa).

Други три нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения  бяха установени през 2017 година от  ботаниците Юлиан Маринов и Стоян Стоянов.  Те са полски окситропис, източна каменоломка и скална острица и са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада парк „Централен Балкан”.

Полският окситропис е представител на семейство Бобови и доскоро се считаше, че се среща само в Рила и Пирин. На територията на Централен Балкан той бе открит в сухо и каменисто местообитание по южните склонове на масива Триглав. В близкия резерват „Соколна“ бе установена източната каменоломка  - вид, описан само в планините Славянка, Пирин, Рила и Западни и Средни Родопи. На североизток от находищата на тези два вида, отново по склоновете на масива Триглав, е открита и оценената като „уязвим вид“ в Червения списък на висшите растения в България скална острица, известна досега у нас само с находищата си в Рила и Пирин.

Трите вида са открити и описани от Юлиан Маринов от Регионалния природонаучен музей в гр. Пловдив и Стоян Стоянов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките. Информация за новите находища вече е публикувана в специализираното списание „Фитология Балканика“ (Phytologia Balcanika).

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker