Експеримент: Ученици задават по един въпрос на Апостола Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 13 Февруари 2018 14:41

Връщайки се към корените си, карловските деца откриват най-здравата жилка в личността на Левски. Това каза в предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус”- Пловдив Елена Присадова, учителка по български език и литература в СУ „Васил Левски” в Карлово.

16 ученически творби за Васил Левски включва вторият сборник  „Откровения” II, който бе представен в Карлово по повод 145 години от гибелта на Васил Левски. Едно от впечатляващите есета в този сборник е „Дяконе“ на Мария Петрова от 12-ти клас.

 

Елена Присадова твърди, че сравнявайки работите на учениците от първия и втория сборник се вижда, че вторите са вече по-зрели, с по-висока художествена стойност. „Ако в първата част имаше много болка и критикарство и несъгласие със ситуацията у нас, заради това, че не се прилага онова, за което Левски се  е борил, то във втората част на сборника прави впечатление, че имаме търсене на отговор, на причини за ситуацията”, каза Присадова.

По думите и в този сборник има много повече откровения за това какво би желало самото дете. „Децата, връщайки се към корените си искат най-важното и същностно да го принесат при себе си. И най-здравата жилка в корена на това дърво, те май я откриват в личността на Левски”, посочи учителката по литература.

Тя е избрала в часовете си преди 19 февруари да постави учениците  в ситуация, в която те да имат шанса да зададат по един въпрос на самия Левски. „Защото те търсят и искат чудото да се случи. Това беше един миг и среща с Апостола, в който миг те имаха шанс само на един въпрос към него”, каза Присадова.

От четири класа са били получени над 100 въпроса и повечето различни. Някои от тях са: „Дали в тази ситуация, в която е днес българина, Левски би повторил това, което е правил тогава?“, „Кой е последният, за когото си е помислил, когато са слагали въжето на врата му?“ Имало е и няколко въпроса от типа „А сега накъде”.

Три от децата са попитали : „И какво от това?”. „Този въпрос малко ме натъжи, малко ме заболя, но това е пак несъгласието, рефлексът на нашата съвременност”, каза Присадова.

Имало е и още въпроси:„Ако имаше право само на една последна среща, с кого би пожелал да е тя?“ и „Как разпознаваше верните си хора от враговете?”. Според преподавателя по литература децата на Карлово знаят много за Левски и искат да знаят още повече.

„Много исторически извори ни дават информация за външните му проявления, а те искат да знаят повече за душата му, за това, което е носил в себе си“, каза още Елена Присадова.


Днес учениците от 9 до12 клас на Средно училище „Васил Левски” проведоха дебат на тема „Левски значи свобода” в Музея на Апостола в Карлово.


Своя урок по родолюбие, посветен на Апостола, имаха и децата от 3 клас на същото училище.
Кулминацията на възпоменателните чествания е на 16-ти февруари със спектакъл на възпитаниците на училището „И сърните пият вода от стъпките му“. В ролята на Левски ще се превъплъти Мариян Томов.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker