Стефан Караиванов: Обикалям цяла България с книга за Апостола, за да се знае истината за него
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 19 Февруари 2018 15:26

Стефан Караиванов е родственик на Левски по линия на майката на Апостола - Гина Кунчева, и наследник на неговия първи братовчед Васил Караиванов, който е и първият кмет на Карлово след Освобождението.

Левски е иконата на България, светиня, която трябва да пазим и да защитим неговото име от поругаване, каза в интервю пред радио Пловдив родственикът на Апостола.

За пореден път с помощта на Стефан Караиванов бе преиздадена книгата "Васил Левски в спомените на Васил Караиванов", написана преди 30 години от чичото на Стефан - Петър Караиванов, който е син на Васил. Той пише много факти, свързани с Левски, и те са проверени многократно - факти, чути от първа ръка, или събития, в които е участвал.

За мене тази книга е много важна, защото е много искрена и точна, това е самата истина за Левски. Затова обикаляме из цяла България и представяме книгата, защото ми е омръзнало да се пишат за Левски или неговата майка какви ли не нелицеприятни неща, коментира Стефан Караиванов.

Заблудите за Левски и семейството му:

Периодично в жълтия печат излизат такива заблуди, особено за майката на Левски Гина Кунчева - че се самоубива, че се е хвърлила в кладенец, обидена от бедност и злословия. Няма такова нещо! Баба Гина умира в леглото си, в къщата на своята най-голяма дъщеря Яна. Има обаче такава история - че майката на Левски е арестувана и давена в кладенец от турците, за да издаде своя син. Тя е била толкова ербап (силна) жена, че питала заптиетата "Защо от мен търсите сина ми?", разказа още Караиванов. Източник Радио Пловдив

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker