Свежен ще чества 150 години от гибелта на Хаджи Димитър
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 26 Март 2018 00:52

Свежен започна подготовката за честванията на 150 години от гибелта на Хаджи Димитър. Вече е сформиран инициативен комитет под ръководството на проф. Пламен Павлов. Всяка година в началото на август Свежен почита войводата Хаджи Димитър, починал от раните си под средногорския връх Къдрафил, недалече от Свежен. Кулминацията тази година ще

бъде на 4 август, но дотогава организаторите ще посветят на войводата няколко важни прояви.

 

В инициативния комитет влизат още кметът на Свежен Христо Енков, Иво Антонов от Министерството на отбраната, д-р Олег Константинов, журналистката Женя Милчева от Списание 8, инж. Иван Баръмски от община Брезово, Иван Муевски, Боян Ранделов, Дорте Енков и Веселинка Копаранова от читалището на Свежен и Иво Тавитян.

По случай 150 години от гибелта на Хаджи Димитър на 6 юли в Софийския университет „Свети Климент Охридски” ще се проведе науча конференция с участието на проф. Пламен Митев и проф. Пламен Павлов. В рамките на конференциятаще бъде премиерата на книгата „Хаджи Димитър – истинската история” – новото разширено и допълнено издание на книгата с документи от 2007 г.;

Още една научна проява планират организаторите, тя ще бъде през юни и ще бъде в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. За участие в нея са поканени проф. Пламен Павлов, студенти и преподаватели от университета и представители на Пловдивското историческо общество.

Кулминацията на честването е на 4 август 2018 год. По традиция от десетилетия на този ден жителите на Свежен, както историци родолюбци се събират край връх къдрафил, където е бил погребан Хаджи Димитър. По-късно същия ден в читалището ще бъде открита документална изложба, посветена на войводата. В Свежен ще бъде и втората премиера на книгата „Хаджи Димитър – истинската история“ , ще бъде показан и документалния филм „Последните дни на Хаджи Димитър .

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker