С 55 хиляди лева чистят реките и деретата в Карловско
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 26 Март 2018 17:51

Започва почистването на речните корита в Подбалкана, дейностите стартират в първата десетдневка на април. Всяко кметство обаче трябва да се вмести в бюджет между 2000 и 4000 лв. Управниците предварително са наясно, че с тези средства ще свършат само част от работата.

Всяка година парите, които общината ни дава за пролетното почистване на речните корита, са по толкова. Сами си търсим техника, договаряме се, заяви кметът на Дъбене Вълко Шойлеков, пише marica.bg. С 3000 лв. трябва да почистя около 600-700 м от коритото на река Мъртвица, която минава през селото. Необходим е голям трактор, цената на час работа, която ще му платим, вероятно ще е около 50-60 лв. 600 лева от определените за дейността пари ще отидат за ДДС. Но все пак се надявам, че до известна степен ще успеем да почистим треви и наноси, които задръстват реката, смята Вълко Шойлеков.

През последните години Мъртвица на два пъти заля къщите на Дъбене покрай левия бряг на реката. При последното наводнение през 2016 г. се наложи да се събори малко мостче, изградено от бетонни коруби. То бе задръстено от паднали дървета и високи блатни треви и това стана причина разливът на Мъртвица да стигне до къщите по крайречната улица, припомни Шойлеков.

Също с 3000 лв. трябва да справи кметството в Соколица при почистването на река Неволя. Участъкът, който е в регулацията на селото, е с изградени бетонни стени, но между тях има наноси и храсти, които трябва да се изнесат, заяви кметът Ненко Ненков.

Общо 55 хил. лв. за почистване на речните корита и дерета, които са в регулацията на населените места, отпуска общинският бюджет, заяви заместник-кметът по екология и природни ресурси Стойо Карагенски. Те се разпределят между 25 селища, а част от сумата е предназначена и за Карлово. Преди броени дни общинска комисия, назначена със заповед на кмета, обходи обектите в общината и направи заснемане на сегашното им състояние. /marica.bg/

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker