Проучват 12 семейства от Карлово колко харчат на месец
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 09 Април 2018 11:33

НСИ започва две нови проучвания – за доходите ни и условията на живот през 2018 година, а също и за домакинските бюджети на новоизбрани домакинства.


Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства ще обхване 216 в Пловдив и областта. От тях – 120 домакинства от Пловдив, по 12 в Карлово и Асеновград, по шест в Кричим и Перущица. В нещо ще бъдат включени и домакинства от Раковски, Стамболийски, Крумово Бегунци, Труд, Бабек, Войсил Главатар. Това проучване е основен източник на информация за получаване на доходите, разходите и потреблението, и измененията, които настъпва в тях. Данните са необходими за статистически цели, но информацията се използва за разработване на различни политики в социалната сфера, заяви в интервю за Радио Пловдив Николета Малинова, началник на сектор „Статистика на домакинствата“ в Териториално статистическо бюро-Юг.
Домакинствата ще трябва да попълват дневници за получените доходи и направените разходи през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването.

Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Но избраните домакинства не са задължени да дават информация, тоест тяхното участие в наблюдението е доброволно. Но е въпрос  на гражданска позиция. Всеки отказ да се участва в него влошава точността на получените резултати и може да доведе до грешни изводи, обясни Николета Малинова и призова хората да не бързат да се възползват от правото си на отказ.

Започва и проучване „Статистика на доходите и условията на живот през 2018 година“

Резултатите от него се използват за съставяне на годишен доклад за напредъка на България по социалното включване, а също и за мониторинг на напредъка на страната по изпълнение на целите „Европа – 2020“, обясни Малинова.

Анкетьорите, които посещават домакинствата, ще се легитимират със служебна карта, издадена от Териториално статистическо бюро-Юг. На тях е изписан адрес и телефон за контакт. При необходимост -домакинствата могат да извършат своя проверка на анкетьорите.на

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker