В Климент и Розино се раждат най-много деца
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 18 Април 2018 08:11

Удвояване на раждаемостта се наблюдава през последните години в карловското село Климент. Това съобщи в предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус”- Пловдив зам.-кметът Антон Минев. „Ако някога са се раждали по 10-15 деца, то сега се раждат по 35-40”, посочи Минев. По думите му това се обяснява с добрите условия на живот в селото

 

и доброто управление на местния кмет, с помощта на община Карлово. Според зам.-кмета Антон Минев в Климент има и местна народопсихология.„Климентци се отличават от всички останали в общината, там има добър микроклимат. Самият кмет Мано Манов има много добра политика по отношение на традиции и подпомагане на млади майки, които могат да раждат и по този начин задържа хората в населеното място”, изтъкна Антон Минев. По думите му, кметът на Климент управлява вече четвърти мандат. Той е млад и изключително инициативен човек, а общината му помага с всички сили.
Ако това продължава така от община Карлово имат намерение да започнат процедура по възстановяване на училището, закрито през 2006 година. Детската градина в селото дава потенциал за възстановяване на училището, тъй като в селото има достатъчно деца, които сега пътуват до Карлово. Въпросът обаче е деликатен, тъй като училището ще се превърне в средищно, а съседните села няма да искат децата им да ходят там.“Всеки ще иска да бъде открито училището в неговото село и ще настъпи социално напрежение“, смята Минев.
Другото селище в община Карлово, където се наблюдава демографски ръст, е село Розино. Децата там не могат да бъдат поети от детската градина и ги водят до Клисура.  „Този ръст в село Розино се дължи най-вече на раждаемостта на ромите“, посочи Антон Минев.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker