Тази вечер в библиотеката: Михаил Гунчев представя "Опитомяване на Свободата"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 18 Април 2018 09:24

Тази вечер общинска библиотека "Д-р Иван Богоров" представя Михаил Гунчев и новата му книга  „Опитомяване на Свободата” . Срещата с него е в 18.00 часа, проявата в рамките на Маратона на четенето. Михаил Гунчев е познат на публиката преди всичко с  лириката си - и нежна, и философска. През последните годни той издаде три поетични книги - „Порцеланова луна”, „Отгласи от идното”, Диви песни”. Но също така е автор на есета и разкази. „Опитомяване на Свободата” излезе

 

с помощта на община Панагюрище, премиерата  е в Карлово.

Ако повярваме на подзаглавието на книгата - „проза за посичане“, би трябвало да извадим критическата си секира. Но този анонс потвърждава само онова, което е характерно за повече от текстовете в книгата: чувството за хумор на автора, самоиронията му, провокиращото му мислене. Това казва за новата книга на Михаил Гунчев писателят Георги Спасов.

„Опитомяване на Свободата” излезе преди броени и ще бъде представена пред карловската публика на 18 април, сряда, от 18.00 часа в библиотеката. Гунчев е словоохотлив разказвач. В неговите разкази ще открием навеи - като атмосфера, персонажи, лексика, авторово отношение - от творби на Йовков, Ем. Станев, Радичков, Хайтов, Чудомир, обяснява Георги Спасов.

Книгата е съставена от 4 части: „Самодивите си отиват“, „Невидима е душата, но остава следи…“, „Опитомяване на Свободата“, „Предводителят на зелките“.

Текстовете са плод на съзерцание, което търпеливо изследва тайните движения на природата - дървета, растения, птици. Авторът рисува прекрасни пейзажи, външно спокойни, но с едно вътрешно психологическо движение, наподобяващо ни миниатюрите от „Сън за щастие“ на П. Славейков. Споделя лични мотиви, свързани със спомени за детството, за родителите, за близките, за известни творци от този край. Има и едно по-игриво, "по-епикурейско“ разказване - по свой начин напомнящо на писатели като Радичков или Чудомир.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker