Вдигат паметник на Васил Левски в пловдивския Бевърли Хилс
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 18 Април 2018 17:17

Паметник на най-великия българин в историята ни Васил Левски ще се извисява в центъра на Марково. Инициативата е на Сдружението на водните спасители "Лайфгард", подкрепени от патриотично настроени жители на село Марково и кмета Пламен Кабаков, научи "Марица".

Паметникът ще е първият, представящ Дякона в ролята му на духовно лице, по време на

 

монашеските му години в манастира "Св. Спас".  Той ще бъде изобразен в цял ръст, с духовни одежди и Библия в ръце, с втъкнат в колана револвер.  

Паметникът ще бъде висок 3 метра и качен върху постамент. Той ще бъде изработен от синтетичен мрамор, доставен специално от Гърция. На постамента ще бъде изписано послание от тефтерчето на Левски. Монументът ще е в центъра на Марково, до параклиса на селото. 

С извайването на образа на Дякона ще се заеме скулпторът Владимир Владов, който създаде бюст паметника на Христо Ботев във Войводиново. Инициативният комитет на Марково вече е одобрил представената от Владов миниатюра на монумента. Средствата за изграждането му ще се събират изцяло от дарения. Нужни са около 30 хил. лв. За целта вече е открита банкова сметка, в два магазина в Марково са поставени и кутии за набирането на средства.

"Съберем ли парите, веднага започваме. Ще уведомя и общината. Едва ли някой би обявил паметник на този велик българин за незаконен", коментира Пламен Кабаков, кмет на Марково. Жители на селото и Сдружението "Лайфгард" смятат, че в страната ни не трябва да има населено място без паметник на Апостола. 

Инициаторите се надяват до 18 юли, рождената дата на Левски, монументът да бъде готов и тържествено открит.

Инициаторите призовават всички родолюбиви жители на селото и българи от цялата страна да се включат в събирането на средствата. Дарителската сметка е в лева - BG91RZBB91551008628490, 
RZBBBGSF, Raiffeisen ВАNK (Bulgaria).

Междувременно стана ясно, че ПУДООС е одобрил проекта на администрацията на кметството в Марково за облагородяването на парка в центъра на селото. Спечелените средства са 9482 лв. и ще бъдат вложени в озеленяване и подновяване на пейките и осветлението. Предвидено е още поставянето на бетонови маси с шах табли за посетителите. И не на последно място да се ремонтира чешмата.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker